Restauracja Nuta po raz drugi z gwiazdką Michelin

Udostępnij artykuł

Nuta istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niespełna trzech lat i już drugi rok z rzędu utrzymała gwiazdkę Michelin. Nie jest to takie oczywiste, bowiem w tym roku we Francji czerwony przewodnik pozbawił jednej lub więcej gwiazdek 31 lokali. Co stoi za sukcesem szefa kuchni Nuty, Andrei Camastry?

Szef kuchni Andrea Camastra zdobył kulinarnego Oscara już 7 razy (wcześniej był pięciokrotnie nagrodzony gwiazdką w restauracji Senses), prestiżowy magazyn „Le Chef” umieścił go na liście 100 najlepszych szefów świata, a twórca kuchni molekularnej prof. Hervé This ogłosił następcą legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. Pochodzący z włoskiej Apulii Andrea Camastra od ponad 20 lat mieszka w Polsce i w połowie czuje się Polakiem. Na tak ogromny sukces pracuje kilkanaście godzin dziennie, kocha swój zespół, jak własną rodzinę, uważa żurek za najlepszą zupę świata i nieustannie poszukuje nowych połączeń smakowych, aby wprawić w oszołomienie swoich gości.

Gratuluję wszystkim tegorocznym laureatom, ale przede wszystkim chciałbym podziękować i pogratulować swojemu zespołowi. Dzięki ciężkiej pracy, poświęceniu i spójności w zespołowym dążeniu do celu udało nam się już po raz drugi zdobyć gwiazdkę. Muszę wyznać, że zawsze wierzyłem w siebie i swój zespół, byłem pewny, że tego dokonamy. Oczywiście nie poprzestaniemy na tym – wspólnie zagramy symfonię smaków godną trzech gwiazdek deklaruje po ogłoszeniu wyników szef Camastra.

Gotuję przede wszystkim dla naszych gości. Kiedy widzę ich mimikę podczas kolacji: zachwyt, ekstazę, a niekiedy wzruszenie albo szok – nie wierzą własnym kubkom smakowym – to dla mnie najlepsza nagroda. Jednak gwiazdka Michelin, najważniejsze wyróżnienie w branży kulinarnej, potwierdza Twój wysoki poziom, więc także jest moim celem. Chciałbym, aby więcej miejsc w Polsce ją zdobyło, ponieważ to dobre dla kraju – służy promocji turystyki i słowiańskiej kultury kulinarnejwyjaśnia Camastra i dodaje ze śmiechem: – Spójrzcie na mnie – jestem Włochem, a tylko polska kuchnia mi w głowie, żurek mógłbym jeść codziennie.

Restauracja NUTA-menu

Polska kuchnia do perfekcji

W Nucie królują dania z polskim rodowodem, szef często podróżuje na Podkarpacie, skąd między innymi czerpie inspiracje, wyszukuje też lokalnych dostawców. Pomimo włoskiego pochodzenia to właśnie on wzniósł polskie dania na tak wysoki poziom, że zostały one doceniane przez inspektorów Michelin. Lokalność dopełnia jeden z pairingów alkoholowych stworzony wyłącznie z polskich win i miodów pitnych, choć dostępne są tu najlepsze etykiety z całego świata. Jak sam twierdzi, Nuta jest spełnieniem jego marzeń o miejscu, w którym możliwe jest wykreowanie symfonii smaków w takt Mazurka lub Poloneza.

Myślę, że w Nuta odkrywa się na nowo piękno polskiej kuchni, chcę przekonać do niej nawet największych sceptyków mówi Andrea Camastra. – Tradycyjnym, polskim potrawom, takim jak: chłodnik, pierogi czy mizeria nadaję inną formę, łączę z włoskimi i azjatyckimi akcentami, jednak w taki sposób, aby pierwsze skrzypce grał smak, który moi goście pamiętają z dzieciństwa.

Szczegółowo dopracowane przez niego menu kojarzy się z tą jedną melodią, która zawsze chodzi nam po głowie. Wydaje nam się znajoma i bliska, delikatnie melancholijna, a jednocześnie za każdym razem dostarcza nam nowych doznań. Smak dań przenosi nas w przeszłość, do chwil, kiedy cała rodzina zbierała się razem przy stole, by ucztować i świętować. To uwielbienie i miłość do jedzenia, to ciepło i uczuciowość tworzą prawdziwy koncert kulinarny. Zupa w postaci sosu, mizeria jako pralina czy ryby i mięsa ułożone na talerzu, jak małe dzieła sztuki – finezyjna forma i smak dań, zaskoczą tu nawet największych znawców.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2024
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Źródło: Restauracja Nuta

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 20.06.2024
Aktualizacja: 20.06.2024