Selgros Cash & Carry oraz Caritas Polska razem wspierają potrzebujących

Udostępnij artykuł
Caritas Polska od lat w ramach swojej działalności wspiera potrzebujących w okresie Bożego Narodzenia. W tym roku 24 grudnia w 108 miastach obdarowanych zostanie 30 tysięcy osób w kryzysie bezdomności, ubogich, chorych i samotnych. Kolejny rok z rzędu ogólnopolskim głównym partnerem wydarzenia i fundatorem produktów potrzebnych do przygotowania dań wigilijnych jest Selgros Cash & Carry. 

Podobnie jak w 2020 roku, trwająca pandemia koronawirusa nie pozwala na zorganizowanie kolacji wigilijnej dla potrzebujących w formie spotkania przy jednym stole. Zamiast tego lokalne diecezje Caritas zorganizują przekazanie pakietów świątecznych.  24 grudnia wolontariusze wydadzą 30 tysięcy paczek z zapakowanymi na wynos daniami wigilijnymi oraz z produktami na kolejne dni świąt ufundowanymi przez głównego partnera akcji Selgros Cash & Carry. W tym roku firma przekazała Caritas wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tradycyjnych dań świątecznych, w tym m.in. tonę kapusty kiszonej, niemal 1700 l barszczu oraz 2,5 tony karpia. Nie zabrakło również słodyczy do wypełnienia świątecznych paczek i artykułów o przedłużonej przydatności – razem ponad 65 ton żywności  o łącznej wartości ponad 520 tysięcy złotych. 

Akcję z dumą wspieramy od dłuższego czasu – z Caritas współpracujemy od niemal dwóch dekad, a samej Wigilii partnerujemy od dziewięciu lat. Znów nie możemy spotkać się przy wspólnym stole, jednak istota przedsięwzięcia pozostaje ta sama. Cieszy nas, że kolejny rok z rzędu możemy pomóc w  organizacji wydarzenia, jakim jest Wigilia Caritas. Na co dzień dostarczamy produkty żywnościowe do restauracji, hoteli i punktów zbiorowego żywienia i zaopatrujemy wielu detalistów, dlatego nie pozostajemy obojętni na osoby samotne i potrzebujące wsparcia. Pamiętamy o tym, co najważniejsze w naszej świątecznej tradycji – życzliwość, otwartość i serdecznośćmówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Selgros Cash & Carry. 

 
Do tak ogromnego przedsięwzięcia potrzeba także rąk do pracy, dlatego w pakowanie i rozdawanie świątecznych paczek zaangażuje się ok. 2000 wolontariuszy z 34 diecezji.  

Od lat spotykaliśmy się tego wyjątkowego dnia z osobami potrzebującymi przy wigilijnym stole, opłatku i śpiewie kolęd. W tym roku – podobnie jak w ubiegłym – z powodu trwającej epidemii, musimy zmienić formułę wydarzenia. Nie pozostawiamy naszych podopiecznych samych sobie i razem z naszym partnerem, robimy wszystko, aby nikt z potrzebujących nie poczuł się tego dnia samotny i opuszczony – mówi ks. Marcin Janecki, dyrektor Caritas Archidiecezji Poznańskiej. 
 

Dzięki zaangażowaniu Selgros Cash & Carry, który od wielu lat wspiera działania Caritas Polska, pomoc otrzymują potrzebujący z całego kraju. Wieloletnia współpraca obejmuje różne akcje pomocowe w wymiarze lokalnym, ale też ogólnopolskim, jak na przykład „Tornister pełen uśmiechów” czy „Spiżarnia Caritas”. 

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Karolina Stępniak

Redaktor naczelna Świat Hoteli, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Hotelarskiego PROFIT HOTEL®, dyrektor wydawnicza, współwłaścicielka BROG B2B. Absolwentka wydziału dziennikarstwa Collegium Civitas w Warszawie. Doświadczenie zdobywała w takich pismach jak Gazeta Wyborcza i Życie Warszawy. Z firmą BROG Media (później BROG Marketing i BROG B2B) związana od grudnia 2010 roku. Początkowo jako dziennikarz w czasopismach Świat Hoteli i Nowości Gastronomiczne oraz portalu Horecanet.pl. Od lutego 2013 pełni funkcję redaktor naczelnej Świata Hoteli, a od stycznia 2018 roku dyrektor wydawniczej i współwłaścicielki wydawnictwa BROG B2B. Jest również współorganizatorką Forum Rynku Hotelarskiego Profit Hotel, a także odpowiedzialna za tworzenie portalu Horecanet.pl oraz współorganizację Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum i Forum Rynku Kawiarni, Cukierni, Lodziarni, Piekarni Sweets & Coffee. Jest także wykładowczynią i członkinią Rady Biznesu Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Interesuje się polskim rynkiem hotelarskim i gastronomicznym. Prywatnie uwielbia sport, w szczególności bieganie, poza tym dobrą kuchnię i polskie kino. Szczęśliwa partnerka i mama Łucji.

Opublikowano: 27.12.2021
Aktualizacja: 27.12.2021