Urodziny warszawskiej legendy –120 lat Hotelu Bristol, a Luxury Collection Hotel, Warsaw

Hotel Bristol, a Luxury Collection Hotel, Warsaw obchodzi 120-lecie istnienia. Pierwszy gość zameldował się w listopadzie 1901 roku. Była to pani Emilia Finot. Od tamtego momentu hotel gości osobowości i osobistości z całego świata – rodziny królewskie, wpływowych polityków, wielkich artystów i gwiazdy filmowe.

Hotel Bristol a Luxury Collection Warsaw to legendarne miejsce na mapie stolicy. Na początku XX wieku okrzyknięty przez prasę ,,zaczarowanym pałacem”, dzisiaj jest symbolem elegancji, klejnotem polskiego hotelarstwa. Jego wnętrza zaprojektowano z zastosowaniem najnowocześniej ówcześnie techniki, a w pierwszych latach działalności jedną z najbardziej niezwykłych udogodnień była winda dla gości, okrzyknięta przez prasę „klejnotem przemysłu”. Kryształowa, przeźroczysta konstrukcja wzbudzała liczne emocje. Między innymi z jej powodu dziennikarze nazywali Hotel Bristol „cudownym gmachem”.

Warszawski Hotel Bristol od 120 lat zachwyca designem na światowym poziomie, jest pomostem łączącym Polskę ze światową kulturą i niezrównanym wyborem dla każdego, kto chce poczuć aurę wyjątkowego miejsca z historią owianego legendami, których można posłuchać w audycjach Polskiego Radia czy przeczytać w rozmaitych artykułach, a nawet literaturze – na temat historii hotelowych powstała książka „Hotel Bristol: na rogu historii i codzienności”.

To również przystań dla wielkich artystów – jednym ze stałych gości hotelu był Karol Szymanowski, wybitny kompozytor, który wynajmował apartament na czwartym piętrze, na końcu korytarza. Podczas swojego pobytu w Bristolu przyjmował wielu gości, z którymi ożywione dyskusje potrafił prowadzić przez całą noc. Wojciech Kossak, ze względu na zwiększony popyt na jego dzieła, urządził sobie pracownię w jednym z apartamentów w hotelu. Później, osiem z jego prac wystawiono w sali Malinowej, której część nazwano „salą Kossaka”.

W zbiorach Muzuem Warszawy można również znaleźć porcelanowy spodek, na którym podpisał się Pablo Picasso podczas swojego pobytu w Hotelu Bristol. Nad kupnem obiektu zastanawiał się nawet król muzyki pop – Michael Jackson. Bristol to nie tylko kultura i sztuka – kojarzony jest również z wydarzeniami historycznymi. W roku 1913 właśnie w nim wydano wielki bankiet z okazji przyjazdu już wtedy podwójnej noblistki Marii Skłodowskiej Curie. Również Józef Piłsudski zorganizował w hotelu jeden z najbardziej pamiętnych bankietów, na którym ogłosił swoje odejście z polityki.

>> Przeczytaj również <<
Tu oddycha się historią – 120 lat Hotelu Bristol w Warszawie

Wszystkie niezapomniane bankiety i przyjęcia nie odbyłyby się, gdyby nie doskonała kuchnia, do której zawsze przywiązywano szczególną uwagę. Obecnie szefem kuchni w Hotelu Bristol jest Michał Tkaczyk, który w trakcie swojej kariery miał zaszczyt obsługiwać między innymi Jego Świątobliwość XIV Dalajlamę, Cesarza Japonii oraz Księcia Monako. Szef kuchni gwarantuje wyjątkowe doświadczenia kulinarne dla gości w hotelowych barach i restauracjach: Restauracji Marconi, nastrojowym Barze Kolumnowym oraz kultowej Café Bristol, w której skosztujemy legendarnych słodyczy, takich jak kruche florentynki czy śliwkowo-czekoladowy Tort Bristol. Do anegdot kulinarnych przeszła również historia związana z Mickiem Jaggerem. Wokalista The Rolling Stones chciał koniecznie spróbować polskich pierogów, które specjalnie na jego życzenie przyrządził ówczesny szef kuchni. Jak widać, kucharze Hotelu Bristol, od zawsze stają na wysokości zadania.

Hotel Bristol zapisał się na kartach historii i w świadomości Polaków, jako synonim elegancji i dobrego stylu. Tegoroczny remont historycznego lobby oraz otwarcie nowego gin baru Lane’s to tylko nieliczne z przykładów na to, że przy Krakowskim Przedmieściu 42/44 spotyka się fascynująca historia z ekscytującą nowoczesnością.

ŚWIAT HOTELI – WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.