Zdrowa Krowa poszerza menu o autorskie, roślinne zamienniki mięsa

Udostępnij artykuł

Sieć od lat oferują wybór burgerów i steków, nie zapominając przy tym o tych, którzy nie jedzą mięsa. Dlatego, już 13 lutego, do swojej oferty marka wprowadza własne – autorskie roślinne zamienniki mięsa wołowego i kurczaka, przygotowane we współpracy z Better Food.

Autorskie zamienniki mięsa w Zdrowej Krowie
Autorskie zamienniki mięsa w Zdrowej Krowie

W ostatnich latach kuchnia roślinna była wielokrotnie wskazywana jako jeden z kluczowych trendów w gastronomii. Jej potencjał dostrzegają szefowie kuchni na całym świecie, którzy w odpowiedzi na potrzeby rynku decydują się wprowadzić do swojego menu dania roślinne. Tę potrzebę zauważyła również Zdrowa Krowa.

Nasze restauracje to przestrzeń, w której gości kreatywne podejście do kulinarnej tradycji, która oczarowuje bogactwem smaków. Tutaj każdy powód do świętowania jest dobry, a wspólne celebrowanie nigdy nie ma końca. Dlatego w odpowiedzi na potrzeby naszych gości gramy w zielone jeszcze bardziej!mówi Ewa Michalska, Brand Manager sieci.

W swojej ofercie restauracje posiadają już burgery dla wegetarian. Każdy gość może dokonać wyboru, czy przygotowany przez kucharzy burger ma zawierać 100 proc. mięso wołowe lub z kurczaka, czy ma to być zamiennik w postaci roślinnego zamiennika mięsa wołowegom bądź roślinnego kurczaka, czy też falafel lub tofu.

Sieć wraz z firmą Better Food stworzyła autorskie roślinne zamienniki mięsa wołowego i kurczaka, które opracowane zostały przez Michała Wawro, generalnego szefa kuchni.

Naszych nowych roślinnych zamienników, czyli wołowiny i kurczaka do burgerów oraz kurczaka w kawałkach do sałatek i wrapów, nie znajdziecie w żadnej innej restauracji, ani sklepie. Wszystkie produkty zostały starannie opracowane przeze mnie wraz ze specjalistami marki Better Food z najlepszych składników dostępnych na rynku. Dzięki temu są unikatowe, a ich smak to uczta dla ciała i duszy! Wierzcie mi – nie bez przyczyny nawet mięsożercy „nabierają” się na smak tego roślinnego mięsaopowiada Michał Wawro.

Kolejne propozycje od sieci

Wraz z ofertą wege w menu sieci Zdrowa Krowa i Smile & Wine pojawi się propozycja dla osób unikających glutenu. We wszystkich restauracjach goście będą mogli dokonać zamiany zwykłej bułki na bułkę w 100 proc. bezglutenową i to w dwóch opcjach – jasnej i ciemnej w każdym burgerze. Ponadto warto wspomnieć, że oprócz tej zamiany goście mogą także zamienić bułkę na pieczarkę portobello, bułkę ketogeniczną czy też awokado.

Dieta bezglutenowa to coś więcej niż tylko chwilowa moda. Szybko rośnie liczba osób, które ze względów zdrowotnych muszą unikać glutenu. Dla osób z celiakią rezygnacja z glutenu jest koniecznością i choć na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych, to wciąż jest ich bardzo mało w restauracyjnych menu.

Wprowadzenie 100 proc. bułki bezglutenowej jest dla nas bardzo ważne. To idealna opcja dla osób unikających w swojej diecie glutenu. Oczywiście burger z bułką bezglutenową wykonywany będzie w innym miejscu niż zwykły burger. To istotne, ponieważ z racji występowania glutenu w lokalu, w tych burgerach również mogą występować jego śladowe ilości – mówi Michał Wawro, generalny szef kuchni.

Wprowadzenie do oferty bezglutenowych zamienników jest naturalnym etapem rozwoju sieci. Chcemy, aby nasze restauracje były nie tylko przyjazne dla osób będących na diecie fleksitariańskiej, lub wegetariańskiej, ale również dla tych, które na co dzień ograniczają w swojej diecie glutenmówi Robert Kuc, CEO Zdrowej Krowy. W Zdrowej Krowie wiemy, jak wyróżnić się czymś wśród restauracji w stylu amerykańskim, których tak wiele możemy znaleźć na polskim rynku. Oprócz tego, że maksymalnie dbamy o jakość podawanej wołowiny, posiadamy autorskie, roślinne zamienniki mięsa i bezglutenowe produkty to w pełni rozumiemy też swoich gości. I dobrze wiemy, jak wiele osób jest obecnie na diecie keto czy paleo, zatem i dla nich mamy coś specjalnego w naszym menu.

W menu Zdrowej Krowy goście znajdą również burgery, które mogą stać się wyborem dla osób, które unikają produktów zbożowych, przetworzonych czy dużej ilości węglowodanów. Keto Burger (ze specjalną bułką), Paleo Burger (z pieczarką portobello zamiast bułki) oraz Awokado Burger (1/2 awokado zamiast bułki) to dwie pozycje z menu sieci, które zyskują coraz większe grono fanów.

Źródło: Zdrowa Krowa i Better Food

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 06.02.2023
Aktualizacja: 07.02.2023