Polacy uwielbiają pizzę. Szczególnie taką, za którą stoi zdobywca tytułów Mistrza Włoch, Europy i V-ce Mistrz Świata Valerio Valle. Dlatego z okazji jej wielkiego święta przedstawiciele Tutti Santi zapytali Mistrza, dlaczego pizza to tak wyjątkowe danie. Dodatkowo przedstawili kilka ciekawostek o pizzy.
Pizza to popularne danie na świecie. Dopiero, gdy spróbujemy tej prawdziwie włoskiej, przygotowywanej według rzemieślniczych metod, odkryjemy, w czym tkwi jej fenomen. Jest chrupiąca, aromatyczna, lekkostrawna – zdradza Valerio Valle. Według niego jej popularność wynika z faktu, że jest pyszna. Ale też dlatego, że każdy może wybrać coś dla siebie, dobór dodatków jest w sumie nieograniczony. Sery, wędliny, a także warzywa, co kto lubi. Uwielbiam pizzę także za to, że łączy ludzi – tak łatwo się nią dzielić i wymieniać kawałkami.
6 ciekawostek o pizzy
Z okazji Dnia Pizzy restauracja Tutti Santi, która jako jedyna w Polsce serwuje pizzę według autorskiej receptury Mistrza Valle przygotowała garść ciekawostek o tym przysmaku.
- Polacy mogą się szczycić tytułem Mistrzów Pizzy
Reprezentacja Tutti Santi zwyciężyła na Mistrzostwach Campionato Italia Pizza in Tour 2021 w Abruzji we Włoszech. W skład reprezentacji weszli polscy pizzaiolo, którzy na co dzień pracują w polskiej sieci pizzerii Tutti Santi. Ich zdolności i pomysłowość zaskoczyły jury – w sumie zdobyli aż osiem pucharów, w tym najważniejszy za zajęcie 1. miejsca w pizzy klasycznej.
- Pizza to skarb!
W 2017 roku została wpisana na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO.
- Pizza hawajska nie pochodzi z Hawajów
Wynalazł ją Grek mieszkający w Kanadzie!
- Najlepsze włoskie ciasto na pizzę wymaga wielu godzin przygotowań i dojrzewania w idealnych do tego warunkach
Kto nazywa ją fast food’em, mało wie o włoskiej pizzy!
- Pizza na królewskim stole? Tak!
W Polsce pierwsze wzmianki o pizzy pojawiają się za czasów Zygmunta Starego. Za sprawą królowej Bony na stałe zagościła w jego jadłospisie.
- Największą popularność pizza zdobyła w XVIII wieku.
To wtedy w Neapolu powstała pierwsza znana i funkcjonująca do dzisiaj pizzeria!
Tutti Santi
To sieć pizzerii, których patronem i współzałożycielem jest Mistrz Europy i Włoch w pizzy klasycznej Valerio Valle. Jest on wielokrotnie nagradzanym, jednym z czołowych włoskich pizzaiolo, który zdobywa tytuły na międzynarodowych konkursach pizzy we Włoszech i w innych krajach. Został też wyróżniony tytułem Ambasciatore del Gusto (pol. Ambasadora Smaku). Do wyrobu pizzy w Tutti Santi wykorzystywane są najwyższej jakości produkty, sprowadzane bezpośrednio z Włoch, jak Mozzarella di Bufala, Pecorino Romano, Provolone, Prosciutto Crudo, Pancetta lub Bresaola. Restauracje Tutti Santi mieszczą się w Kaliszu, Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Krakowie, Ostrowie Wielkopolskim, Kielcach, Koninie, Głogowie, Lubinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz Łodzi.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.