Bariści Etno Cafe zmierzą się w zawodach

Udostępnij artykuł
Druga edycja kawowego święta we Wrocławiu odbędzie się 23 lutego w sercu wrocławskiej kultury – Barbarze. Przestrzeń, której gospodarzem jest Strefa Kultury Wrocław zamieni się w największą arenę kawowych rozgrywek w Polsce, w której odbędą się największe w Polsce firmowe zawody baristów, obfitujące w masę atrakcji dla wrocławian. Podczas wydarzenia swoje umiejętności zaprezentuje ponad 20 najlepszych baristów kawiarni Etno Cafe z całej Polski. Wstęp na imprezę jest wolny.

Oprócz kibicowania w trakcie widowiskowych konkurencji baristów mieszkańcy Dolnego Śląska będą mogli wziąć udział arcyciekawych warsztatach, prelekcjach oraz doświadczeniach – nie tylko ze świata kawy.

Czym są Brewerie Kawowe?

Najlepiej wytłumaczył to niedawno prof. Jan Miodek. Brewerie Kawowe to profesjonalne zawody baristyczne, których uczestnicy rywalizują w trzech konkurencjach. Pierwsza, wymagająca kreatywności i umiejętności łączenia smaków to “kawa kreatywna”, czyli autorski przepis na kawowy napój wraz z jego odpowiednim przygotowaniem. Z racji skupienia, jakiego wymaga ta konkurencja, odbędzie się ona za zamkniętymi drzwiami w dzień przed rozpoczęciem imprezy.

Następnie, w niedzielę, odbędą się dwie kolejne konkurencje. Pierwsza – widowiskowa i wymagająca niezwykłej precyzji – to “szybkie zamówienie”, a w nim najpopularniejsze kawowe pozycje z menu, w tym uwielbiane przez fanów kawy latte art. Przy drugiej – “espresso na czas” – bariści będą musieli się także wykazać szybkością. Tu równorzędnie ocenie będzie podlegać technika i tempo. W gronie sędziów znajdą się w tym roku m.in. Ika Graboń, autorka książki o kawie, Błażej Walczykiewicz, certyfikowany trener SCA oraz Jakub Gwiazdowski, wieloletni sędzia zawodów baristów.

Brewerie Kawowe to także prawdziwe święto dla dla miłośników kawy. Organizatorzy planują powtórzyć sukces frekwencyjny zeszłorocznej edycji imprezy, zwiększając przy tym dawkę atrakcji.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Więcej niż kawa

Poza zawodami baristów, które są trzonem Brewerii Kawowych, organizatorzy przygotowali trzy bloki wydarzeń towarzyszących. Po pierwsze, seria warsztatów kawowych, które pozwolą przenieść się do świata świeżo wypalonych ziaren, poczuć się jak barista i poznać niezliczoną ilość aromatów.

Drugi blok warsztatów to specjalna strefa zagospodarowana przez przyjaciół Etno Cafe, a w niej interdyscyplinarne spotkania, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Grupa Instagramers Wrocław przeszkoli z fotografowania jedzenia, cukiernia Słodko zamieni Barbarę w “Manufakturę słodkości”, Organique pokaże, jak przy pomocy fusów pielęgnować dłonie, a Sylwia Majcher, ekspertka #zerowaste, pokaże jak praktycznie wprowadzić tę ideę do swojego życia. Ulistnienie zapewni harmonię z roślinami, a Doctor Brew pokaże, że piwo kraftowe jest tak samo dobre jak kraftowa kawa.
Pełny program wraz linkami do zapisów można znaleźć tutaj.

Kawa w całym mieście

W tym roku organizatorzy wychodzą poza Barbarę i pokazują kawę nie tylko w kontekście jej mistrzowskiego przygotowania. Kawiarnia Etno Cafe Ovo została centrum breweriowym, gdzie spotykać się będą miłośnicy dobrej kawy z rozrywką na wysokim poziomie. Za barem zagoszczą najlepsi bariści, w tym Krzysztof Kalemba, mistrz Brewerii Kawowych 2019 oraz wicemistrz 11. Olimpiady Kawy. Od piątku do niedzieli godziny otwarcia wydłużą się, a wieczory umili muzyka na żywo, firmowana również przez prekursora tej dziedziny we Wrocławiu, czyli klub Vertigo! Muzyka i kawa to jedno z połączeń, kolejne to film i kawa, dlatego wszyscy kinomani zostaną zaproszeni na wyjątkowy pokaz w kinie Nowe Horyzonty.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 13.02.2020
Aktualizacja: 13.02.2020