Bezpłatny spacer szlakiem praskiej gastronomii

Udostępnij artykuł

Pisarz i miłośnik kuchni Witold Szabłowski wcieli się w rolę przewodnika otwartego spaceru po warszawskiej Pradze, organizowanego w tym roku przez Galerię Wileńską. To okazja, by dowiedzieć się, gdzie potajemnie stołowali się sekretarze partii. Tegoroczna edycja wycieczek organizowanych przez Galerię Wileńską pod hasłem „Chodź na Pragę”, rozpocznie się 13 maja.

Galeria Wileńska organizuje bezpłatne spacery po Pradze-Północ od czterech lat. Wycieczki po prawobrzeżnej dzielnicy Warszawy od początku cieszą się popularnością zarówno wśród samych warszawiaków, jak i turystów. Każdego roku uczestniczy w nich ponad pół tysiąca osób.Wszystko za sprawą przewodników spacerów – znanych artystów i wielkich miłośników stolicy.

Praga-Północ to jedna z najstarszych dzielnic Warszawy, która kryje w sobie wiele fascynujących  historii, tajemnic i ciekawych miejsc, znanych tylko nielicznym. Ponieważ jako Galeria Wileńska od ponad 20 lat jesteśmy częścią tego fragmentu miasta, nas również fascynuje jego bogata historia i chcemy się nią dzielić. Dlatego od 2019 roku proponujemy mieszkańcom i turystom wyjątkowe spacery. Wyjątkowe, ponieważ do współpracy każdorazowo zapraszamy artystów, którzy znają i kochają warszawską Pragę, potrafią o niej pięknie opowiadać oraz odkrywać z różnych perspektywpodkreśla Marta Chojnacka, dyrektor Galerii Wileńskiej.

Spacer szlakiem praskiej gastronomii

Na pierwszy spacer w tym roku 13 maja zaprasza Witold Szabłowski, pisarz i reportażysta, który jako jedyny człowiek na świecie gotował (i jadł!) z kucharzami najkrwawszych dyktatorów. Poprowadzi spacerowiczów szlakiem praskiej gastronomii: opowie, z jakich dań słynęła prawa strona Wisły przed wojną i zaraz po niej, odkryje, gdzie stołowali się potajemnie pierwsi sekretarze partii komunistycznej oraz zdradzi, jakich przysmaków lepiej było nie próbować.

Mam ogromny sentyment do Pragi, ponieważ to moja dzielnica – mieszkam tutaj od piętnastu lat i jest to moja mała Ojczyzna, którą sam sobie wybrałem. Dlatego z ogromną przyjemnością poprowadzę spacerowiczów po praskich kulinariach przeszłości. Ta część miasta już od czasów przedwojennych miała unikalne smaki i kuchnie z różnych stron świata. Nie bez przyczyny Warszawa była nazywana wtedy „Paryżem Północy”, a to właśnie na Pradze znajdował się legendarny lokal Oaza – kiedyś najelegantsza restauracja stolicy. Oczywiście oprócz odkrywania fenomenu dawnej gastronomii, zdradzę także moje ulubione, współczesne miejscówki  – zaprasza Witold Szabłowski

Harmonogram wszystkich spacerów:

13 maja – Szlakiem praskiej gastronomii – Witold Szabłowski
27 maja – Stolica pierwszych dni – Hanka Warszawianka
3 czerwca – Szlakiem praskich murali z elementami pleneru fotograficznego – Tomasz Kaczor
17 czerwca – Wróbel za rynną, czyli przyroda w mieście – Stanisław Łubieński
9 września – Praga w piosence – Jan Emil Młynarski
16 września – Od pucybuta do milionera – fabrykanckie opowieści – Hanka Warszawianka

Źródło: Galeria Wileńska

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 09.05.2023
Aktualizacja: 09.05.2023