Biało-czerwone dania w ramach Tygodnia Kuchni Polskiej

Udostępnij artykuł
Z okazji rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, wybrane restauracje z całej Polski, wprowadziły na tydzień od 11 do 17 listopada specjalne dania w kolorze flagi i zapraszają gości do kulinarnej celebracji. Tydzień Kuchni Polskiej organizowany jest po raz drugi przez sieć hurtowni Makro Polska w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne.

Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w dniach 11-17 listopada w wybranych lokalach w całym kraju, m.in. w Warszawie, Krakowie, Zakopanem i na Podhalu, Trójmieście i na Pomorzu oraz we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Wyselekcjonowane restauracje wprowadziły do menu specjalne biało-czerwone dania, inspirowane kuchnią polską. W ten sposób zapraszają gości do kulinarnej celebracji rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Restauracje biorące udział w Tygodniu Kuchni Polskiej znajdują się na szlaku kulinarnym. Szefowie kuchni zapraszają mieszkańców i turystów na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. W kartach dań ich lokali pojawiły się bowiem zinterpretowane na nowo, zapomniane już receptury, a każdy przepis został poddany nowej, kulinarnej przemianie, z wykorzystaniem regionalnych składników. W efekcie goście na talerzu dostają historyczną potrawę w nowoczesnym wydaniu. Lista restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej oraz szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl.

Makro, przy współpracy z Cezarym Powałą i Michałem Grzywaczem, szefami kuchni w hali nr 1 w Warszawie, przygotowało również zbiór przepisów na dania w patriotycznych kolorach. Restauratorzy oraz miłośnicy kulinariów znajdą m.in. przepisy na: befsztyk tatarski z cebulką perłową, piklami i jabłkiem, zupę krem z pomidorów i buraków, łososia z burakiem, selerem i Szarą Renetą czy sernik z mascarpone, białą czekoladą i owocami. Receptury dostępne są do pobrania na stronie www.polskieskarby.pl.

Odwiedzając restauracje na szlaku i próbując dań z historią, można wziąć udział w konkursie. Wystarczy zrobić zdjęcie dania i wrzucić je na swój profil na Facebooku lub Instagramie z oznaczeniem #polskieskarbykonkurs. Już jedno zdjęcie gwarantuje nagrodę! Lista restauracji, zasady konkursu oraz informacje o nagrodach znajdują się na stronie www.polskieskarby.pl

Konsumenci mogą również oddać głos na najlepszą restaurację biorącą udział w szlaku. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu mogą ocenić ją w skali od jeden do pięciu. Lokale, które zdobędą największą średnią liczbę głosów, otrzymają tytuł Najlepszej Restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez Makro Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 12.11.2019
Aktualizacja: 12.11.2019