Białystok dołącza do Pogromców Marnowania Jedzenia

Udostępnij artykuł
W aplikacji dostępne są już paczki-niespodzianki z białostockich restauracji, kawiarni, sklepów i cukierni, które oferują restauratorzy na skutek wystąpienia nadwyżek. To wszystko po to, by uratować posiłki, których nie udało się sprzedać danego dnia. Każdy może walczyć z marnowaniem żywności i upolować wartościową paczkę w przystępnej cenie.

Wśród miejsc, które dołączyły do rewolucji z Too Good To Go, znalazły się: Baristacja-Kawiarnio Piekarnia, Słodkie pasje Agi, Mama Thai Bistro, Miejski Młyn, Ciastki Patki Cukiernia Rzemieślnicza, Maison du Cafe, Viking Point, Fit Cake. Także Spółdzielnia Bar&Kafe, Kawiarnia Akcent, Zdrowy Smak, Czysta Micha, Duet – domowo i zdrowo, White Bear Coffee Żelazna, White Bear Coffee Sienkiewicza, Pizzeria da Augustino, Gram Off On, Pizza Majstry oraz sieci Carrefour, Grycan, Costa Coffee, North Fish i BP.

Długo wyczekiwana, rewolucyjna aplikacja do walki z marnowaniem jedzenia wreszcie oficjalnie zainaugurowała na Podlasiu. W regionie startuje aplikacja Too Good To Go,dająca szansę na uratowanie wielu smacznych posiłków. Mieszkańcy Białegostoku przy okazji świąt i nie tylko, chętnie korzystają i dzielą się nadwyżkami żywności w jadłodzielniach, kierując się zasadą „Przewietrz lodówkę, nie marnuj jedzenia”. Od teraz zyskali kolejną możliwość, a restauratorzy okazję, aby zapoznać szersze grono klientów ze swoją ofertą. Uważamy, że jest to mądra i rozsądna inicjatywa, która łączy przyjemne z pożytecznym. Nie marnujemy żywności, której z zasady już nie sprzedajemy następnego dnia po wypieku. Zapewne są osoby, które chętnie skorzystają z takiej oferty w okazyjnej ceniepodkreśla Rachela Paluchiewicz, Maison du Cafe.

Too Good To Go to narzędzie dla każdego posiadacza smartfona łączące mieszkańców miasta i okolic z ulubionymi lokalami. Te na koniec dnia przygotują paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością. Białystok to już kolejne miasto na mapie Polski, gdzie można uratować przepyszne posiłki. Z Too Good To Go można również korzystać w Opolu, Olsztynie, Elblągu, Toruniu, Bydgoszczy, Rzeszowie, Katowicach, Bielsku – Białej. Także Wrocławiu, Łodzi, Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Szczecinie, Częstochowie i Poznaniu.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE kwiecień – maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Dzień Dobry Białystok! To najlepszy prezent na drugie urodziny Too Good To Go w Polsce, jaki mogłabym sobie wymarzyć. Piękne Podlasie, magiczny region i ludzie o ogromnym sercu do walki z marnowaniem żywności stają się częścią naszej społeczności. Cieszymy się, że jesteście z nami. Jestem pewna, że razem zdziałamy wiele dobrego i uratujemy tony pysznego jedzenia – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

Too Good To Go działa w Polsce od 2019 roku. W tym czasie do walki marnowaniem żywności przyłączyło się 906 368 użytkowników w 19 miastach Polski, a kolejne miasta dołączą najbliższych tygodniach. W tym czasie Pogromcy Marnowania Jedzenia, jak mówią o sobie użytkownicy, przechwycili już 1 200 000 paczek-niespodzianek, nie marnując tym samym 3 000 000 kg CO2e To tyle, ile wyemitowałby samolot lecący z Warszawy do Tokio 2183 razy.

Aby dołączyć swój biznes do rewolucji w niemarnowaniu, wystarczy wejść na stronę: https://toogoodtogo.pl/pl/business.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 24.06.2021
Aktualizacja: 24.06.2021