Co to jest Modbar i jak działa?

Udostępnij artykuł
Najprościej można powiedzieć, że to nowoczesny system parzenia kawy. To rewolucyjny pomysł, którego głównym założeniem jest tworzenie w kawiarni otwartego baru, który zapewnia bezpośredni kontakt baristy z klientami.

Uważamy, że taki właśnie system odpowiada aktualnemu  zapotrzebowaniu rynku na niezawodną, spójną i piękną maszynę, która dodatkowo usuwa w restauracji czy kawiarni,  wszelkie bariery w okazywaniu gościnności.

Modbar powstał w wyniku badań nad rozwojem takich ekspresów do kawy La Marzocco jak Linea PB i Linea Mini, a także w oparciu o współpracę z baristami, właścicielami kawiarni, palarniami i serwisantami. To jest obecnie najnowocześniejszy sprzęt do parzenia kawy, który wyznacza nową jakość obsługi klienta, a także trendy w designie lokali gastronomicznych i  nowoczesnych przestrzeni biurowych, a nawet mieszkalnych.

Modbar AV to  eleganckie „kranowe” ekspresy do kawy espresso z prostym interfejsem dla  baristy, niezawodnym automatycznym dozowaniem i opcjonalnie zintegrowaną wagą dostosowaną do nowoczesnego stylu pracy w kawiarni.

Modbar można mieć w restauracji lub w domu w kuchni,  na blacie. Cały mechanizm, który decyduje o pracy urządzenia jest doskonale schowany pod blatem.

Modbar AV,  Modbar EP zapewniają powtarzalną jakość otrzymanej kawy.  Została tutaj zastosowana elektronika i stabilność termiczna znana wcześniej  z ekspresów Linea PB, aby można było uzyskać zawsze powtarzalną,  optymalną jakość kawy w krótkim stałym czasie i o pożądanej objętości.

Modbar jest  polecany dla pasjonatów kawy, którzy chcą mieć w kawiarni niepowtarzalną kawę i  niezawodne urządzenie. Można zgodnie z własnymi preferencjami dostosować temperaturę parzenia kawy, a także ustawić niestandardowe wartości ciśnienia, aby uzyskać ulubione ekstrakty espresso. Na Modbar decydują się najlepsze kawiarnie, nawet te o mniejszej przestrzeni, aby zaproponować dla swoich gości wyjątkową jakość espresso.

Modbar AV został skonstruowany w oparciu o ekspres Linea PB, dlatego zapewnia absolutną powtarzalność w przygotowywaniu każdej filiżanki kawy. Bariści pracujący z Modbar  mogą programować parametry parzenia lub oprzeć się  na parametrach uzależnionych od wagi porcji kawy. Zależy to od doświadczenia, jakie ma barista.

La Marzocco opracowała nową metodologię przewidywania, kiedy zatrzymać ekstrakcję aby trafić w dokładnie zaprogramowaną objętość  espresso.

Modbar charakteryzuje wyjątkowa stabilność temperatury. Zamiast ogrzewać  dużą masę wody do stałej temperatury i utrzymywać możliwie najkrótszą drogę tej wody, został  zaprojektowany specjalny system do parzenia kawy w taki sposób, aby był w ciągłej gotowości i natychmiast reagował na występujące zapotrzebowanie. Modbar AV wykorzystuje dane nie tylko dotyczące temperatury, ale także czasu  i zużycia wody, pozwala to zdecydować, w jaki sposób należy  ustawić program ogrzewania. Dzięki zastosowaniu kilku stref grzewczych i dostępu do wielu danych, Modbar jest w stanie zapewnić tę samą stabilność temperaturową, którą znamy z ekspresu  La Marzocco Linea PB.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – MARZEC 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Pomimo że w przypadku Modbar, jego moduł  jest oddalony od grupy  o 1,5 metra, można mieć pewność, że każde espresso jest na najwyższym poziomie i o tej samej temperaturze, niezależnie od tego, czy jest to  pierwsza kawa zaparzona rano, czy też w trakcie bardzo pracowitego, intensywnego wydawania kawy podczas dnia.

Do modułu Modbar Espresso AV, w każdym momencie można dodać drugą grupę, bez zmiany tego modułu. Jest wybór, na początku można kupić tylko jedną grupę do modułu,  a potem dokupić drugą , lub dwie grupy można kupić w tym samym czasie.

Wielofunkcyjna dźwignia Modbar AV przypomina  joystick, który zapewnia bariście 4 programowalne możliwości: krótkie w górę, krótkie w dół, długie w górę i długie w dół. Te cztery opcje można indywidualnie ustawić na odpowiednią  dawkę kawy, automatyczne spłukiwanie przepływem ciągłym lub 3-sekundowe płukanie.

Wyświetlacz heads-up zaświeci się, pokazując program, który został  wybrany.  Wyświetlacz został uproszczony w taki sposób, aby pokazać tylko takie informacje, które są niezbędne dla  baristy.

Podłączenie zasilania prądem, wodą i spustu zostały zainstalowane z boku modułu, aby maksymalnie  ułatwić serwisantowi dostęp do niego. Serwisanci mogą więc szybko i łatwo znaleźć to, czego potrzebują do naprawy, aktualizacji lub wymiany.

Od momentu uruchomienia Modbar EP oraz systemów pary i przelewowych, Modbar zawsze chętnie korzysta z opinii baristów i momentalnie na nie reaguje co pozwala mu na stały rozwój. Ta współpraca z ludźmi, którzy na co dzień pracują z Modbarem daje możliwość na  zbudowanie tego, co wydaje się być naturalną innowacją do linii produktów Modbar. Modbar AV to kolejna doskonała generacja ekspresów do kawy.

Modbar daje szansę na zwiększenie oferty obiektu gastronomicznego, poprzez zastosowanie systemu przelewowego do parzenia kawy obok konfiguracji tradycyjnego ekspresu.

Bariści mogą całkowicie skupić uwagę na swoich klientach, na zawiązywaniu z nimi głębszych relacji, które sprawiają, że klienci są zadowoleni i potem często wracają do kawiarni mając wrażenie, że kawa została przygotowana tutaj z odrobiną magii i jest też doskonała.

Zaprojektowany we współpracy z La Marzocco, Modbar AV łączy unikalny wygląd skrupulatnie skonstruowanego podblatowego ekspresu do kawy  z wydajnością i niezawodnością La Marzocco. Pod adresem można znaleźć wszystkie informacje  na temat  Modbar AV.

Firma Koree zaprasza do kontaktu – tel. 22 755 65 75
z przyjemnością udzielimy wszelkich informacji o Modbar

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 28.04.2020
Aktualizacja: 28.04.2020