Dania regionalne z Zamojszczyzny w restauracji Akademia

Udostępnij artykuł

Przez najbliższy miesiąc w restauracji Akademia na warszawskim Mokotowie będzie można skosztować prawdziwej kuchni regionalnej z Zamojszczyzny.

Restauracja Akademia postanowiła zaprezentować swoim gościom zwyczaje kulinarne Zamojszczyzny. Tym bardziej że szefem kuchni Akademia jest pochodzący z tego regionu Michał Zygmunt. W Akademii cyklicznie do karty dań dołączane jest oddzielne menu „Paleta Smaków”, w którym polecane są regionalne potrawy ze świata. Od dziś przez miesiąc w „Palecie Smaków” znajdą się prawdziwe zamojskie dania.

Kuchnia Zamojszczyzny to kuchnia mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się z domem rodzinnym. Z moją mamą i babcią, które uczyły mnie gotować i przekazały mi tajniki naszych regionalnych smaków – mówi Michał Zygmunt.Jest mieszanką wpływów wielu kultur, dzięki czemu zyskała unikalne walory smakowe. To bardzo skromna, ale zdrowa kuchnia pełna kasz, ziemniaków i ciekawych połączeń.

Goście restauracji będą mogli skosztować pieróga biłgorajskiego (pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków, konsystencją przypominająca pasztet). W Akademii do skosztowania ze zsiadłym mlekiem. Także spróbować pierogów z kaszą i białym serem oraz poznać prawdziwy smak flaków po zamojsku. W menu znajduje się również sałatka z wędzoną kaczką, filety z pstrąga z pieczonym ziemniakiem, a także sosem z ogórków kiszonych oraz zrazy z dzika z kaszą gryczaną i buraczkami. Nie zabraknie słodkości. Na deser serwowane będą  racuchy z jabłkiem, podane z sosem z czarnej porzeczk, także z jogurtowymi lodami.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.02.2022
Aktualizacja: 21.02.2022