Przez najbliższy miesiąc w restauracji Akademia na warszawskim Mokotowie będzie można skosztować prawdziwej kuchni regionalnej z Zamojszczyzny.
Restauracja Akademia postanowiła zaprezentować swoim gościom zwyczaje kulinarne Zamojszczyzny. Tym bardziej że szefem kuchni Akademia jest pochodzący z tego regionu Michał Zygmunt. W Akademii cyklicznie do karty dań dołączane jest oddzielne menu „Paleta Smaków”, w którym polecane są regionalne potrawy ze świata. Od dziś przez miesiąc w „Palecie Smaków” znajdą się prawdziwe zamojskie dania.
Kuchnia Zamojszczyzny to kuchnia mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się z domem rodzinnym. Z moją mamą i babcią, które uczyły mnie gotować i przekazały mi tajniki naszych regionalnych smaków – mówi Michał Zygmunt. – Jest mieszanką wpływów wielu kultur, dzięki czemu zyskała unikalne walory smakowe. To bardzo skromna, ale zdrowa kuchnia pełna kasz, ziemniaków i ciekawych połączeń.
Goście restauracji będą mogli skosztować pieróga biłgorajskiego (pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków, konsystencją przypominająca pasztet). W Akademii do skosztowania ze zsiadłym mlekiem. Także spróbować pierogów z kaszą i białym serem oraz poznać prawdziwy smak flaków po zamojsku. W menu znajduje się również sałatka z wędzoną kaczką, filety z pstrąga z pieczonym ziemniakiem, a także sosem z ogórków kiszonych oraz zrazy z dzika z kaszą gryczaną i buraczkami. Nie zabraknie słodkości. Na deser serwowane będą racuchy z jabłkiem, podane z sosem z czarnej porzeczk, także z jogurtowymi lodami.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.