Der Elefant z nowym menu autorstwa Victora Glogera

Znany na świecie szef kuchni przygotował potrawy do karty jednej z restauracji Artura Jarczyńskiego. Degustacja propozycji dań odbyła się podczas uroczystej kolacji, w której mieliśmy przyjemność uczestniczyć.

To wieli zaszczyt, że tak znana postać w świecie kulinarnym i restauracyjnym przyjęła zaproszenie do przygotowania dla Der Elefant nowego menu. Victor Gloger jest kreatywnym kucharzem. W przygotowanych przez niego potrawach obecne są jego francuskie, izraelskie, hiszpańskie i południowoamerykańskie doświadczenia. Cieszymy się, że pomimo pandemii przyjechał do Polski, by przekazać nam swoją energię i pomysły – mówił Artur Jarczyński, restaurator i właściciel Der Elefanta.

W uroczystej kolacji degustacyjnej wzięli udział dziennikarze i blogerzy zajmujący się tematyką kulinarną. Przyrządzone przez Victora Glogera potrawy do menu degustacyjnego zaskoczyły niekonwencjonalnymi połączeniami smaków. Na wstępie na talerzach zagościły trzy rodzaje ceviche: Bahamy, Grecja i Meksyk (na ciepło). Głównym bohaterem była biała ryba z odpowiednimi do danej nazwy geograficznej połączeniami. W przypadku ceviche Grecja jest to feta. Ceviche Bahama – arbuz, ananas, mango i orzechy nerkowca. W cevivche Meksyk – różnego rodzaju papryki, czosnek, imbir, kolendra.

Nowości od Victora Glogera

Kolejna potrawa to smażony bakłażan połączony z miodem. Bakłażan został przyrządzony na gorąco, ale podany z  zimnym gazpacho. Propozycją zupy była „Bouillabaisse z rouille”. Czyli śródziemnomorska zupa, do której przygotowania wykorzystuje się różne gatunki ryb morskich, czosnek, pomidory, oliwę, pieprz i szafran.

Polacy uwielbiają kebaby, dlatego Victor Gloger zaproponował również taką potrawę. Z tym, że z grillowanej ryby morskiej w sosie szafranowym. Podany na picie z sałatką ze świeżych warzyw pomidorów oraz czerwonej cebuli i sosem tzatziki. Ciekawym daniem był rybny tażin. Izraelsko marokańskie danie rybne z krewetkami z Patagonii i małżami, połączone z daktylami oraz z cynamonem i anyżem, zaserwowano w specjalnym glinianym naczyniu.

Wrażenie zrobiła grillowana ośmiornica z żółtym hummusem fava i sałatką. Podobnie jak popisowe danie izraelskiego restauratora – sprowadzona specjalnie z Segowii, delikatna w smaku jagnięcina z pieca.

W mojej kuchni wykorzystuję pamięć smaków z różnych miejsc, pielęgnując najlepsze wspomnienia. Teraz będzie w nich również Warszawa. Spotkałem tu ludzi podobnych do mnie, którzy do gotowania podchodzą z pasją i kochają to co robią. Jestem również zachwycony jakością dostępnych tu produktów. Zarówno mięsem, owocami morza, jak
i warzywami i owocami. Wspaniali kucharze, którzy gotują z sercem, jak i jakościowe i świeże produkty to klucz do najlepszej kuchni – powiedział Victor Gloger. 

Które z potraw Victora Glogera zostaną wybrane do menu restauracji Der Elefant?  

Nasi goście wkrótce się o tym przekonają. To będzie wielka niespodzianka. Dla Polaków jedzenie jest formą podróżowania. Jedząc dania z różnych stron świata, czujemy się, jak byśmy odkrywali kraje, z których pochodzą. Nowe menu przeniesie Der Elefanta do Hiszpanii, Grecji, Meksyku i Izraela. Już teraz zapraszamy naszych gości do próbowania nowych smaków – podsumowuje Artur Jarczyński.

Szef kuchni Victor Gloger ukończył studia kulinarne w Ecole Hotelier de Paris, uzyskując dwa dyplomy CAP. Pracował m.in. w restauracjach: Pavillion Dauphine, Olivia Velere, La Cle de Sol, Le Ballon de Ternes.  Gotował u Joela Robuchona, Marca Haberlaina i Jeana Michela Loraina. Jest uważany za jednego z liderów rewolucji kulinarnej w Izraelu, a jego restauracja – Chloelys za jedną z najlepszych w tym kraju. Kuchnia Glogera opiera się na wykorzystaniu szlachetnych produktów i precyzyjnych technik kulinarnych.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<


© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione