Głąbik krakowski w centrum uwagi podczas 27. Międzynarodowych Targów HoReCa

Udostępnij artykuł
7 października w gospodarstwie rolnym JeDynie w podkrakowskiej wsi Wawrzeńczyce najlepsi szefowie kuchni z Krakowa ponownie połączyli siły, by zebrać plony wspólnej pracy: uprawa głąbika krakowskiego trwała od czerwca. Prosto z pola, warzywo trafiło do restauracji, a zadaniem szefów kuchni – słynących z nietypowych połączeń i odważnych zestawień – jest zaproponowanie przepisów z głąbikiem w roli głównej. Smakowite efekty pracy szefów kuchni poznamy na Targach HORECA®, które odbędą się dniach 20-22 listopada w EXPO Kraków.

Głąbik krakowski, warzywo niegdyś będące przysmakiem krakowian i aktualnie przywracane na stoły, trafił na prestiżową listę krakowskich produktów pilotażowego programu Slow Food CE, realizowanego przez Urząd Miasta Krakowa.

Jednego zakisiłem, drugiego zapeklowałem. Moim zdaniem przypomina ogórki. Można z niego potem zrobić garnish, zupę albo dobry dodatek do sałatki. Natomiast z tej wody, która pozostanie po kiszonym głąbiku, można zrobić shota lub ubić pianę. Głąbik ma potencjał żeby stać wizytówką miasta – mówi Marcin Sołtys (Restauracja Filipa 18).

Głąbika nie tylko kisiłem, ale też pierwszy raz zrobiliśmy z niego gołąbki na menu degustacyjne. Obcokrajowcy byli tym przeważnie zachwyceni i pytali o to warzywo. Gdy zdradzaliśmy im szczegóły, byli naprawdę zszokowani – opowiada Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża) – Głąbik jest specyficzny, gorzki i lekko kwaśny, to coś innego, czego nie spotkamy w innych warzywach.

Michał Cienki (Art Restauracja) także wierzy w sukces reaktywacji głąbika krakowskiego. – Myślę, że jest w tym warzywie potencjał. Jest jeszcze problem z jego znajomością, ale myślę, że po dzisiejszych zbiorach będziemy bliżej rozwiązania tych problemów.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Co już się wydarzyło w ramach akcji „Tradycja w natarciu”?

W czerwcu 2019 r. w gospodarstwie rolnym JeDynie w Wawrzeńczycach Targi w Krakowie (organizator Międzynarodowych Targów HOERCA® ) wraz z cenionymi szefami kuchni krakowskich restauracji posadziły ponad 300 sadzonek głąbika krakowskiego. Na terenie EXPO Kraków także powstała grządka, gdzie o warzywo dbali pracownicy Targów w Krakowie.

Dzięki uprzejmości firmy ALS Food & Pharmaceutical Polska głąbik został przebadany w Pradze pod kątem wartości odżywczych i obecności metali ciężkich. Wyniki potwierdzają, że głąbik krakowski uprawiany w Wawrzeńczycach oraz w Krakowie na terenie EXPO Kraków jest pozbawiony metali ciężkich, ma niewielką wartość odżywczą 54 kcal na 100g, za to zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego: 7g. na 100g. produktu.

Głąbik został zakwalifikowany przez Urząd Miasta Krakowa do projektu SLOWFOOD CE! Wraz z takimi produktami jak: kiełbasa piaszczańska, pstrąg ojcowski, czosnek galicyjski, chleb prądnicki czy obwarzanek krakowski.

Już wkrótce, 20-22 listopada w EXPO Kraków, odbędzie się finał akcji podczas największych jesiennych targów branży HoReCa, czyli Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie. Głąbik krakowski będzie bohaterem kulinarnego programu tego wydarzenia i być może nowym kulinarnym symbolem Krakowa.

W zbiorach głąbika krakowskiego wzięli udział:

Marcin Sołtys,  Restauracja Filipa 18, Marcin Filipkiewicz – Restauracja Hotelu Copernicus, Łukasz Cichy – Restauracja Biała Róża, Michał Cienki – Art Restauracja, Wiktor Kowalski – Art Restauracja, Leszek Kawa – EURO-TOQUES Polska, Miłosz Kowalski – Restauracja Halicka Eatery&Bar, Przemysław Klima – Bottiglieria 1881, Hubert Tabak – Restauracja Halicka Eatery&Bar.

W akcji „Tradycja w Natarciu” udział wzięły restauracje:

Albertina Restaurant & Wine, Restauracja Hotelu Copernicus, Restauracja Biała Róża, Art Restauracja, Restauracja Halicka Eatery&Bar, Bottiglieria 1881, Bistro Bene, Nota Resto by Tomasz Leśniak, Restauracja Mavericks Cracow, Filipa 18.

Inicjatorem akcji jest firma Targi w Krakowie przy współpracy Urzędu Miasta Krakowa realizatora projektu SLOWFOOD CE w ramach Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, które odbędą się w dniach  20 –22 listopada w Krakowie, Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.

Więcej informacji: www.horeca.krakow.pl

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 15.10.2019
Aktualizacja: 14.10.2019