[SPECJALNIE DLA NAS] W ostatnich latach pizzerie zrewolucjonizowały swoją ofertę i zamiast ograniczać się do standardów, restauratorzy zaczęli eksperymentować, wprowadzając różnorodne odmiany tego włoskiego przysmaku. Nikogo nie dziwią takie pozycje w menu, jak chociażby pizza neapolitańska czy różne odmiany pizzy rzymskiej lub focaccia. – mówi w specjalnym komentarzu dla Nowości Gastronomicznych Andrzej Pietrzyk, category manager w Grafen Europe.
Oczywiście wybierając piec do pizzerii, należy wziąć pod uwagę szereg różnych czynników, jednak rodzaj menu jest kluczowy.
W asortymencie Grafen mamy piece Moretti Forni, idealne do różnorodnych form wypieku. Ten renomowany włoski producent jest niezaprzeczalnym liderem światowym w dostarczaniu najnowocześniejszych technologii do wypieków.
I tak, zaczynając od niezwykle popularnej pizzy neapolitańskiej, należy podkreślić, że wymaga ona bardzo wysokiej temperatury. Dlatego piece, które osiągają temperaturę rzeczywistą do 500 st. będą najlepszym wyborem. Dedykowanym piecem jest model Neapolis – pierwszy na rynku elektryczny piec o cechach pieca opalanego drewnem. Jeśli jednak zdecydujemy się na urozmaicone menu i nie będziemy się koncentrować wyłącznie na neapolitanie, dobrym wyborem będzie piec serieS z jedną komorą FastBake z kamieniem biscotto z opatentowaną technologią opracowaną właśnie dla współczesnej pizzy neapolitańskiej i drugą komorą Multibake do pizzy klasycznej.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad-grudzień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Kolejną opcją jest pizza klasyczna, która wymaga stabilnej temperatury, dlatego doskonale upieczemy ją na szamocie w większości popularnych modeli. Moretti Forni oferuje zarówno piece komorowe serieX, serieS, serieP oraz przelotowe serieT. Taką pizzę upieczemy również w Neapolisie. Ciekawymi pozycjami w menu może być al taglio, czyli pizza na kawałki, do której rekomenduję piece serieS z wzmocnionymi elementami grzewczymi lub pala romana, która wyśmienicie sprawdza się w dowozie. Pala romana jest jednak produktem niezwykle wymagającym, mocno uwodnionym i obciążającym piec, z tego względu polecam bardzo mocne i wydajne piece, które nie tracą temperatury. Te wymagania spełniają nasze piece komorowe serieX, serieS, serieP oraz przelotowe serieT.
Wybór pieca to inwestycja w długoterminowy sukces pizzerii, jest zatem strategiczną decyzją dlatego warto poświęcić czas na dokładne zbadanie dostępnych opcji i dostosowanie ich do specyfiki planowanej działalności. W Grafen doradzamy na każdym etapie tworzenia biznesu, a dobór odpowiedniego urządzenia uwzględniający wszystkie czynniki i zadowolenie klienta jest naszym priorytetem.
Źródło: Grafen
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione