Hotele otwarte od 12 lutego

Udostępnij artykuł
W piątkowej konferencji prasowej wzięli udział: Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki, minister kultury dziedzictwa narodowego i sportu Piotr Gliński, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin oraz minister zdrowia Adam Niedzielski. W czasie spotkania przedstawiciele rządu ogłosili, że hotele z pewnymi ograniczeniami mogą zacząć przyjmować gości od 12 lutego. Gastronomia i siłownie muszą jeszcze poczekać na powrót do działalności stacjonarnej.

Wirus zachowuje się agresywnie, widać, że nie możemy pozwolić sobie na szersze luzowanie. W takich warunkach pełen powrót do działalności gospodarczej, byłby przedwczesny. Ta stopniowość jest cechą charakterystyczną naszego postępowania. Każdy tego typu krok, to kroczek do powrotu do normalności – powiedział premier Morawiecki.

Decyzje, jak na razie będą warunkowo obowiązywać przez dwa tygodnie i wejdą w życie w piątek 12 lutego. Nadal obowiązuje reżim sanitarny. Jeśli proces pandemiczny przyspieszy – minister zdrowia będzie rekomendował wykonanie kroku wstecz.

Hotele będą dostępne dla wszystkich, przy zachowaniu reżimu sanitarnego (50 proc. dostępnych pokoi, posiłki serwowane tylko do pokoi, na życzenie gości. Restauracje hotelowe pozostają zamknięte). Stoki również wznawiają działalność.

Kina, teatry, opery i filharmonie ponownie otwarte. Podczas wydarzeń kulturalnych zajętych może być maksymalnie 50 proc. miejsc siedzących. Obowiązują maseczki i zakaz konsumpcji.

Od 12 lutego zostają otwarte baseny, jednak aquaparki nadal będą nieczynne.

Siłownie pozostają zamknięte. Restauracje – tak jak do tej pory – będą mogły wydawać posiłki na wynos i w dowozie.

ŚWIAT HOTELI listopad-grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoz
nać się z pełną treścią publikacji <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 05.02.2021
Aktualizacja: 05.02.2021