III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Udostępnij artykuł
Reprezentacje ośmiu krajów, w tym drużyna z Polski, wezmą udział w konkusie Gdańsku. Mistrzostwa odbędą się 28 sierpnia w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto. W zawodach startuje 21 uczestników.

W konkursie mogą wziąć udział sommelierzy mający nie więcej niż 30 lat. Z wykluczeniem finalistów zawodów sommelierskich w Polsce i za granicą. Językiem obowiązującym w zawodach będzie angielski. Na Mistrzostwa przyjadą reprezentanci Belgii, Estonii, Finlandii, Grecji, Łotwy, Serbii, Ukrainy. Także 14 zawodników z Polski. 

Zawody składają się z trzech etapów: eliminacji, półfinałów i finału. Ostatni etap to występ kolejno trzech finalistów, którzy wykonują zadania na scenie przed publicznością. Formuła i zadania konkursowe są zbliżone do Mistrzostw Polski Sommelierów. Zawodnicy odpowiadają na pytania teoretyczne. Rozpoznają i opisują wina podczas degustacji w ciemno. Także prezentują praktyczne umiejętności serwowania wina (lub innych alkoholi) i obsługi gości. Polski uczestnik konkursu, który zdobędzie na Mistrzostwach najwięcej punktów, zostanie automatycznie Mistrzem Polski Młodych Sommelierów.

Podczas zawodów przeprowadzone będą seminaria poświęcone winom polskim, mołdawskim
i niemieckim. Udział w seminariach wymaga rejestracji: wina mołdawskie: TUTAJ, polskie: TUTAJ, niemieckie: TUTAJ.

Finał konkursu można oglądać na żywo 28 sierpnia od 16.30 na profilu Facebook Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 17.08.2021
Aktualizacja: 17.08.2021