Instytut Kulinarny Transgourmet zorganizuje szkolenia WACS

Udostępnij artykuł
Kucharze przygotowujący się do udziału w światowej klasy imprezach kulinarnych będą mogli poznać zasady i wymogi obowiązujące dla wszystkich kategorii konkursów kulinarnych oraz wykorzystać je praktyce. Dwudniowe szkolenie poprowadzi Bartosz Peter, dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski i zeszłoroczny zdobywca srebrnego medalu na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu. Dodatkowo, uczestnicy szkolenia poznają oryginalne receptury z menu, które zapewniło członkom Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy drugie miejsce podczas zeszłorocznego Pucharu Świata.

W dniach 28-29 sierpnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się wyjątkowe szkolenie skierowane do wszystkich kucharzy, którzy chcą jak najlepiej zaprezentować podczas światowych rywalizacji kulinarnych. Szkolenie prowadzone przez Bartosza Petera, eksperta w Instytucie Kulinarnym Transgourmet będzie poświęcone praktycznemu przygotowaniu uczestników do startu w konkursach, zgodnie z aktualnymi zasadami i wymogami WACs (Worldchefs Association od Chefs Societies).

Pierwszy dzień zostanie poświęcony omówieniu zagadnień związanych z ocenianiem dań konkursowych. Bartosz Peter, na podstawie wiedzy zdobytej w światowych konkursach kulinarnych, opowie jak dobrze organizować pracę, jakich błędów unikać, aby zaoszczędzić czas i uzyskać jak najlepsze wyniki oraz jakich zasad przestrzegać, aby przygotować dania zgodne z obowiązującymi standardami. Szkolenie teoretyczne uzupełni część praktyczna obejmująca wykonanie wywarów oraz przygotowanie mis en place zgodnie z obowiązującymi zasadami konkursowymi. 

Drugiego dnia na wszystkich uczestników czeka niepowtarzalna okazja przygotowania wspólnie z Bartoszem Peterem trzydaniowego menu, które zapewniło Polskiej Reprezentacji Kulinarnej srebrny medal podczas ubiegłorocznego Pucharu Świata w Luksemburgu. Menu obejmować będzie:

•          przekąskę: łosoś, krewetka, kalarepa, koperek;

•          danie główne: jagnięcina, czerwona kapusta, marchew, grzyby;

•          deser: sernik, maliny, maślanka, karmel.

– Nikt do tej pory nie przekazywał w praktyczny sposób informacji na temat oficjalnych zasad obowiązujących podczas konkursów kulinarnych. Dzięki doświadczeniu, które zdobyłem startując w konkursach wiem jak ważna jest organizacja pracy i utrzymywanie porządku na stanowisku. Często czynniki te mają kluczowy wpływ na ostateczny wynik w konkursie. Podczas szkolenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet kucharze nie otrzymają ode mnie gotowej recepty na sukces, ale praktyczne wskazówki, które pomogą im zabłysnąć m.in. podczas przyszłorocznej Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie. Dodatkowo po raz pierwszy zostaną udostępnione i odtworzone wspólnie z uczestnikami oryginalne receptury potraw z menu, które zapewniło nam w zeszłym roku srebrny medal na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu – komentuje Bartosz Peter.

Szkolenie odbędzie się w dniach 28-29 sierpnia. Zgłoszenia przyjmowane są do 20 sierpnia br. Każdy z uczestników otrzyma certyfikat potwierdzający ukończenie kursu. Szczegóły dotyczące szkolenia dostępne pod linkiem: http://www.selgros.pl/uploads/Konkursy/konkurs-sierpien.jpg

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 19.08.2019
Aktualizacja: 19.08.2019