Jak pozbyć się zabrudzeń z piekarnika i rusztu?

Udostępnij artykuł
W zależności od pory roku mięso przyrządzamy na różne sposoby. Latem zdecydowanie częściej zdarza się używać grilla, a w chłodniejsze dni piekarnika. Jednak, niezależnie od wyboru musimy mierzyć się z zalegającymi zabrudzeniami, które są trudne do usunięcia. Jakie środki stosować, by czyszczenie nie spędzało nam snu z powiek?

Regularność i szybkie działanie zdecydowanie pomaga przy usuwaniu zabrudzeń. Nagromadzonego tłuszczu nie tylko trudno się pozbyć, ale również potrawy przygotowywane w takim piekarniku pochłaniają liczne zapachy. To szczególnie istotna uwaga, jeśli sprzętu używamy nie tylko do przygotowywania mięsa, ale np. także do pieczenia ciast. Szkoda, by przez takie nieumyślne działanie gość wyrobił sobie negatywną opinię o naszej restauracji.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze preparatu do usuwania zabrudzeń?

Większość produktów niestety tylko usuwa zanieczyszczenia, pozostawiając nieprzyjemny zapach. Zatem koniecznie należy poszukiwać takich produktów, które łączą w sobie te dwie funkcje. Właśnie taki jest Clinex Grill, który jednocześnie usuwa zapieczony tłuszcz, ale i niweluje aromaty. Dodatkowo, poza czyszczeniem grilli i piekarników, można go stosować do płyt grzewczych, kuchenek gazowych, patelni oraz komór wędzarniczych oraz każdej powierzchni zmywalnej.

Oporne zabrudzenia? – dziś to już nie problem

Długotrwałe wycieranie rusztu to z pewnością nie jest miła perspektywa. Na szczęście można o tym już zapomnieć. Clinex Grill rozpuszcza i usuwa zapieczone resztki potraw czy trudne zabrudzenia tłuszczowe. Czemu zawdzięcza swoją skuteczność? Unikalnej recepturze. Pamiętajmy jednak, że tylko prawidłowe użycie produktu gwarantuje zadowalający efekt (np. lepiej nie stosować go do powierzchni wrażliwych na działanie alkaliów). Dodatkowo Clinex Grill można stosować w technologii aktywnej piany. Co to takiego? W ten sposób nazywamy dużą ilość pęcherzyków powietrza, a każdy z nich otoczony jest preparatem czyszczącym. Dzięki pianie preparat dłużej utrzymuje się na czyszczonej powierzchni. Sprawia to, że sprzęt jest czyszczony dokładniej i zapewnia mu dodatkową ochronę.

Zabrudzenia rusztu, grilla i piekarnika są jednymi z najtrudniejszych i najbardziej uciążliwych, szczególnie w dużych zakładach gastronomicznych, gdzie są użytkowane znacznie intensywniej niż w warunkach domowych. Wymaga to dużej staranności w czyszczeniu, regularnego usuwania zabrudzeń, a także stosowania specjalistycznych środków o skoncentrowanej formule. Clinex Grill, zanim został dopuszczony do sprzedaży, został poddany wielu specjalistycznym i trudnym testom. Ich pozytywny wynik jest gwarancją skuteczności. Dzięki niemu zadowoleni są restauratorzy i klienci.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 16.09.2019
Aktualizacja: 17.09.2019