Jak przygotować koktajle w duchu zero waste?

Udostępnij artykuł
Po długiej i trudnej dla branży przerwie spowodowanej lockdownem, znów otworzyły się wnętrza lokali gastronomicznych. Goście wracają do ulubionych miejsc, a ich właściciele stają przed szeregiem wyzwań, finansowych, kadrowych i środowiskowych. Aplikacja The Bar World of Tomorrow podpowie, jak przygotowywać koktajle w duchu zero waste, oszczędzając pieniądze i ograniczając zużycie surowców.

The Bar World of Tomorrow ma na celu rozpowszechnienie proekologicznych i odpowiedzialnych praktyk barmańskich. Uwzględnia wiele aspektów pracy baru. Od użycia świeżych składników, przez odpowiedzialne serwowanie alkoholu, po świadome zarządzanie odpadami. Jest to cykl bezpłatnych szkoleń, z wieloma prostymi wskazówkami na temat zrównoważonego i odpowiedzialnego prowadzenia baru oraz świadomego spożycia alkoholu. Wszystko według idei 5R: Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Respect (Przemyśl, Ogranicz, Wykorzystaj ponownie, Przetwórz, Szanuj). Wdrożenie tych pięciu prostych zasad pomoże zaoszczędzić pieniądze i prowadzić bar w zrównoważony sposób.

Szkolenia podpowiadają, jak w pełni wykorzystywać składniki koktajli, zarządzać lodem, a także segregować odpady. Osadzona na platformie EdApp aplikacja oferuje znacznie więcej niż standardowe kursy – to barwne, interaktywne instruktaże, które zainspirują każdego użytkownika. Zostały one pogrupowane ze względu na zagadnienia. Takie jak praca za barem, zarządzanie lokalem, zarządzanie pracownikami, a poruszanie się po platformie jest bardzo intuicyjne, proste i wygodnemówi Kamila Czaban, S&R and Marketing Projects Manager.

Nastawienie na eko

Według ekspertów oraz twórców aplikacji The Bar World of Tomorrow podczas kierowania biznesem gastronomicznym, zwłaszcza w czasach post-pandemicznych, należy brać pod uwagę ekologię, która przestała być chwilową modą, a stała się nieodłącznym elementem życia ludzi.

Jednym ze składników w pracy za barem posiadający niezwykły potencjał zerowaste jest lód. Jego umiejętne wykorzystanie, właściwy rodzaj lodu do właściwych koktajli oraz rozsądnie zbudowana karta drinków to elementy pozwalające na duże oszczędności. Dokonując mądrych wyborów możemy zadbać o planetę, jednocześnie obniżając koszty prowadzenia gastronomii. Zadaniem aplikacji jest podpowiadać barmanom, właścicielom restauracji i wszystkim pasjonatom barmaństwa, na co zwrócić uwagę. Organizując zarówno codzienną pracę, jak i duży event. W efekcie ograniczamy odpady, oszczędzamy pieniądze, i wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy są coraz bardziej świadomi i identyfikują się z rozwiązaniami zero waste – mówi Maciej Starosolski, Polish Vodka Global Ambassador.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE kwiecień – maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Inicjatywa Bar World of Tomorrow jest wynikiem współpracy pomiędzy Grupą Pernod Ricard, a bezpłatną platformą edukacyjną EdApp – EducateAll. Ta ostatnia jest sponsorowaną przez Instytut Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Szkoleń i Badań (UNITAR). Za stronę merytoryczną kilkunastu dostępnych w aplikacji kursów, odpowiadają: Pernod Ricard, Sustainable Restaurant Association oraz ekologiczny duet barmański Kelsey Ramage i Iain Griffiths, znany pod pseudonimem Trash Collective.

W tym roku, The Bar World of Tomorrow została wyróżniona w X edycji rankingu Listki CSR Polityki, jednym z najważniejszych zestawień CSR w Polsce.

Aplikacja jest dostępna na stronie: edapp.com/course/the-bar-world-of-tomorrow.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.