Jak usunąć zabrudzenia z mebli tapicerowanych?

Udostępnij artykuł
Już na stałe zagościły w wystroju hoteli, restauracji czy kawiarni. Tapicerowane kanapy czy fotele idealnie komponują się z zaprojektowanymi wnętrzami. Jednak, jak wszystkie meble wymagają odpowiedniej pielęgnacji, szczególnie, że względu na miejsca, w których się znajdują są narażone na częste zabrudzenia.

Meble tapicerowane spotkamy zarówno w hotelowym holu, pokoju, restauracji, jak i kawiarni. Doskonale potrafią wpisać się w aranżację pomieszczeń, jednak wymagają specjalnej pielęgnacji i często ulegają zabrudzeniom. Lokale gastronomiczne i obiekty hotelowe przyjmują tysiące gości, przez są często eksploatowane, co skutkuje wyraźne widocznymi śladami użytkowania. Dodatkowo najlepiej ustawić je tak, by nie były wystawione na ciągłe działanie promieni słonecznych, stały z dala od kaloryfera i kominka. Aby meble tapicerowane, jak najdłużej pozostały w dobrej kondycji, należy też stosować specjalnie przeznaczone do tego preparaty.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Aktywna piana numerem jeden

Sprawdzi się ona doskonale, ponieważ wnika ona we włókna materiału, rozpuszczając zabrudzenia. Aktywną pianę uzyskamy stosując np. Clinex Textile Foam – środek, który nie tylko usuwa zabrudzenia, ale opóźnia ich osadzanie się oraz odświeża kolor. Wystarczy tylko wstrząsnąć pojemnikiem z preparatem, spryskać czyszczoną powierzchnię pozostawić na ok. minutę i wyczyścić gąbką lub twardą szmatką, a następnie przetrzeć ściereczką zwilżoną wodą.  Clinex Textile Foam jest bezpieczny dla czyszczonych powierzchni. Nie zawiera substancji wybielających i rozjaśniaczy, dzięki czemu nie niszczy włókien, a skutecznie je pielęgnuje i zabezpiecza. Dodatkowym atutem preparatu jest jego świeży zapach.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 29.01.2020
Aktualizacja: 29.01.2020