Jakie słodkie sosy i polewy wybrać do letnich deserów?

Udostępnij artykuł
Któż nie lubi od czasu do czasu sięgnąć po coś słodkiego? Nawet jeśli dla niektórych gości, deser nie jest pozycją obowiązkową po obiedzie lub kolacji, latem z pewnością większość z nich doceni pyszne lody ze świeżymi owocami. Chcesz dodatkowo podkręcić letni deser? Postaw na słodkie sosy i polewy! To doskonały sposób na ulubione desery w zupełnie nowych, letnich odsłonach.
Słodkie sosy i polewy do ciast – udekoruj swoje letnie desery!

Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, aby tworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Nawet najprostsze ciasto będzie prezentowało się wspaniale, jeśli zadbasz o dodatkową dekorację. W tej roli idealnie spisują się świeże owoce oraz słodkie sosy i polewy. Dzięki nim w prosty sposób wykończysz ciasta i ciasteczka. Do różnego rodzaju wypieków, postaw na owoce, lukier i sosy do deserów, dzięki którym dodasz im smaku oraz koloru. Sosy do lodów świetnie sprawdzą się również w roli dodatków do babeczek lub rurek z bitą śmietaną. Możesz w ten sposób łatwo stworzyć desery w kilku smakach.

Dodatki do lodów – idealne zwłaszcza latem

Lato to czas, gdy zimne desery cieszą się największą popularnością. Chcesz serwować swoim gościom coś więcej niż tylko kilka łyżeczek lodów? Przyrządź deser lodowy. Wykorzystaj w tym celu dodatki do lodów. Doskonale sprawdzą się przede wszystkim słodkie sosy i polewy, które dostępne są w wielu smakach – od tradycyjnych po orzeźwiające owocowe kompozycje. Świetnym wyborem będzie zwłaszcza polewa truskawkowa: idealnie pasuje do lodów waniliowych, śmietankowych lub czekoladowych. Dodatkowo podkręci także smak lodów truskawkowych. Możesz dodać do nich polewę, świeże truskawki i bitą śmietanę – w ten sposób powstanie naprawdę mocno owocowy deser lodowy! Polewy do lodów to także prosty sposób na to, by każdy z gości mógł zjeść swoje ulubione lody. Przygotuj klasyczne lody śmietankowe, pokrojone świeże owoce i kilka różnych sosów, które będą doskonałym uzupełnieniem deseru. Jeśli chcesz zaserwować pucharki lodowe rodem z kawiarni, połącz lody w kilku smakach, polewy, owoce, posypki i ciasteczka: tu najlepiej sprawdzą się rurki lub wafelki. Potrzebujesz jeszcze tylko odpowiednich pucharków – i bez problemu przygotujesz wyśmienity deser lodowy w dosłownie kilka chwil.

Idealny letni deser? Świeże owoce!

Obowiązkową pozycją w letnim menu są oczywiście sezonowe owoce: począwszy od truskawek, czereśni i porzeczek po gruszki, arbuzy i borówki – każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie! Świeże owoce to doskonała przekąska na upalne dni, a w nieco bogatszym wydaniu świetnie sprawdzą się jako deser. Najpopularniejszą propozycją jest oczywiście sałatka owocowa: możesz dodać do niej orzechy, rodzynki oraz bitą śmietanę. Wyśmienitym deserem na zimno będzie także kasza manna ze świeżymi owocami oraz sosem deserowym toffi. Takie połączenie z pewnością przypadnie do gustu młodszym i starszym klientom! Świetnym wyborem będzie zawsze polewa czekoladowa: możesz wykorzystać ją do ozdobienia świeżych owoców lub podawać w miseczce do maczania.

Gotowe sosy do deserów – dlaczego warto?

Słodkie sosy i polewy to znakomity sposób na wykończenie letnich deserów: jeśli chcesz, aby nabrały one zupełnie nowego charakteru, wybierz sosy do deserów w oryginalnych, ciekawych smakach. Dzięki nim możesz także ozdabiać ciasta, lody czy sałatki owocowe. Słodkie dodatki do lodów, ciast i innych deserów to idealny sposób na podkręcenie letnich przekąsek. Wybierz sosy słodkie i polewy Fanex, jeśli zależy Ci na wyśmienitym smaku i najwyższej jakości.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 19.07.2021
Aktualizacja: 12.07.2021