Jakub i Michał Budnik nowymi szefami kuchni w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360°

Udostępnij artykuł
1 grudnia 2021 roku, droga zawodowa duetu zatoczyła koło. Współracę z marką rozpoczęli we wrześniu 2015 r. Jakub od 1 maja 2016 r., jako szef kreatywny, odpowiedzialny był za tworzenie oryginalnych potraw i niecodziennych połączeń smakowych dla Mazurkas. Michał 1 października 2016 r. objął stanowisko Sous Chefa.

Jesienią 2016 r. jako szefowie kuchni bracia rozpoczęli swoje nowe kulinarne wyzwanie współtworząc Stixx Bar & Grill, w Warszawie. Lata edukacji i poszukiwań sprawiły, że dziś mogą powiedzieć o sobie: eksperci w dziedzinie doboru, obróbki i przyrządzana mięs, a zwłaszcza wołowiny.

Od lutego 2019 r. Michał i Jakub w duecie regularnie gotują w kuchni telewizyjnego Pytania na Śniadanie, niezmiennie poszerzając swoje grono kulinarne fanów w całej Polsce.

Swoją kulinarną przygodę wspólnie rozpoczęli w hotelu Le Regina w Warszawie, gdzie odbyli swoje pierwsze praktyki. Pracę zawodową zaczęli pod skrzydłami Josepha Seeletso w Centrum Wina Wine Bar. Jakub, przed objęciem funkcji szefa kuchni, wyjechał do Francji, gdzie odbył praktyki pod okiem Daniela Hebeta w restauracji Le Jardin du Quai. Następnie kolejne doświadczenia zdobywał w restauracji Smaki Warszawy. Został także zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu związanego z gęsiną i w nagrodę wyjechał ponownie do Francji, na staż do Tours, gdzie podglądał pracę takich szefów kuchni jak Bernard Charret i Julien Perrodin. To pozwoliło mu pogłębić kulinarną świadomość i wiedzę w obszarze najnowszych trendów.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Michał z kolei został zastępcą szefa kuchni w Joseph’s Wine & Food a następnie szefem kuchni w Duchnicka Wine&Food. W 2012 r. wraz z młodzieżową reprezentacją Polski zdobył brązowy medal w kategorii restauracja w czasie Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie. W tym samym roku wziął również udział w prestiżowym konkursie młodych talentów L’Art de la cuisine Martell. Razem stanowiska szefów kuchni bracia pełnili również w restauracji Hoża by Mondovino, dla której zdobyli prestiżowe odznaczenie dwóch czapek od przewodnika Gault & Millau.

Jednocześnie Zarząd i Zespół MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360° pragnie podziękować rezygnującemu ze stanowiska szefa kuchni w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° – Mariuszowi Pietrzakowi.

Bracia Michał i Jakub Budnik w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360° odpowiadać będą zarówno za stworzenie nowej kulinarnej strategii, wykreowanie oryginalnych potraw i niecodziennych połączeń smakowych dla marek Grupy Mazurkas, jak również za organizację bieżącej pracy kuchni, zarządzanie podległym personelem i współpracę z dostawcami. W swojej pracy stawiają na jakość.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.