[SPECJALNIE DLA NAS] Rynek gastronomiczny to gałąź gospodarki, która najbardziej ucierpiała przez fale pandemii, które towarzyszą nam od półtora roku. Dramatycznie spadł poziom zaufania dla branży; ma to szerokie konsekwencje, których echo będzie słyszalne jeszcze przez bardzo długi czas. Spadło zaufanie w relacji branża gastro – dostawcy, branża gastro – pracownicy, branża gastro – instytucje finansujące. Wiele ludzi zmieniło branżę i stąd olbrzymi deficyt na rynku pracy w gastronomii – mówi Jan Poniński, w specjalnym komentarzu przygotowanym na potrzeby publikacji “Rynek Gastronomiczny w Polsce – Raport 2021″.

Oczywiście zauważamy aktualnie też dobre strony w branży, powstaje sporo nowych miejsc, pomysłów na odnalezienie się w tej po pandemicznej rzeczywistości, branża robi wszystko, żeby odpowiedzieć na bardzo długo wyczekiwane i upragnione potrzeby klientów restauracyjnych.
Z pewnością będziemy funkcjonować w nowej erze bezdotykowej. Coraz rzadsze są płatności gotówką. Tradycyjne menu w wielu restauracjach zostało zastąpione kodem QR lub zostały zabezpieczone tak, aby ułatwić ich dezynfekcję. Nadal rosnącą częścią branży jest gastronomia na wynos. Większość restauratorów zauważyła olbrzymie znaczenie tej gałęzi podczas lockdownów. Spotkania towarzyskie w lokalach odbywają się w mniejszych gronach – rzadko można zobaczyć bardzo duże grupy tak jak wcześniej, czy zmalało zainteresowanie firm b2b do wynajęcia przestrzeni na większe eventy. Restauracje podniosły też ceny, gdyż przez pandemię bardzo wzrosły ceny samych produktów. Coraz częściej starają się też przyciągnąć klientów własnymi, oryginalnymi wyrobami.
Zamknęliśmy nasz lokal w Warszawie w Hali Koszyki. Skoncentrowaliśmy się na Poznaniu i na umocnieniu naszych gałęzi cateringowych, sklepu internetowego czy sklepu z własnymi wyrobami. Udało się nam „przetrwać” najcięższy okres, porozumieć z dostawcami i partnerami biznesowymi.
W ostatnim czasie otworzyliśmy nasz pierwszy lokal stacjonarny nowego brandu Irmina’s pizza bar na ul. Sierocej przy Starym Rynku w Poznaniu. To prawdziwy włoski bar z pyszną i oryginalną pizzą na kawałki i alkoholami z rodziny Vermutów. Na początku funkcjonowaliśmy jako ghost restaurant i dostarczaliśmy pizzę na wynos. Nadal jest to możliwe, ale wraz ze zdjęciem obostrzeń postanowiliśmy stworzyć miejsce, gdzie będzie można zjeść i poczuć się jak we Włoszech.
W Sławicy pod Poznaniem, gdzie znajduje się nasz flagowy projekt Weranda Home, zrealizowaliśmy
we współpracy z firmą DMDModular pierwszy etap projektu FoREST by Weranda Home. Cały projekt obejmuje postawienie 15 domów modułowych w formie niezależnych jednostek w standardzie hotelowym liczących od 35mkw do 80mkw. Pozwoli to na zwiększenie…
Cały komentarz publikujemy w
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.