Jesienne menu w Sphinxie

Udostępnij artykuł
Jedna z sieci gastronomicznych zarządzanych przez Sfinks Polska, wprowadziła nową ofertę sezonowych dań. Dominują typowo jesienne składniki, jak dynia i grzyby. W karcie znalazły się m.in. krem z dyni, stek z podgrzybkami i rozgrzewające napoje.  Z myślą o gościach spotykających się w większym gronie przygotowano zestaw przystawek dla czterech osób – Crispy Tex-Mex & Nachos Doritos. Składa się ze skrzydełek z kurczaka, panierowanych serków, krążków cebulowych, ziemniaczanych crispersów. Także bruschetty z pesto i pomidorami oraz Doritos Hot Corn podawanych z guacamole i sosem słodko-pikantnym.

Dania główne z menu „W nowej odsłonie” to m. in. shoarma z udka kurczaka podawana z podgrzybkami w śmietanie i dodatkami – sałatką wegetariańską, frytkami i bułką pita. Podgrzybki, tym razem obsmażane na patelni z cebulą, to baza do steka z amerykańskiego angusa. Do tego dania serwowane są także opiekane ziemniaki. Wielbiciele ryb w sezonowej karcie restauracji Sphinx znajdą danie Fish & Chips, czyli paski panierowanego dorsza, podawane z podgrzybkami w śmietanie i frytkami. Charakterystyczny aromat podgrzybków goście Sphinxa odnajdą również w Tagliatelle z grzybami i boczkiem. Oprócz tego w nowej ofercie znalazł się burger z szarpaną wołowiną. Nawiązuje smakiem do kuchni meksykańskiej – z guacamole, papryczkami jalapeño i Doritos Hot Corn oraz sosem Tabasco Pepper i chipsem z boczku. Danie uzupełniają frytki, surówka coleslaw i wybrany sos. Do picia Sphinx przygotował także nowe napoje na jesienne chłody, w tym rozgrzewające herbaty o różnych smakach.

Jesienią w kuchni królują mocne aromaty oraz dania, które sycą i rozgrzewają. Najbardziej charakterystycznym składnikiem kulinarnym tej pory roku są uwielbiane w Polsce grzyby. Nie mogło ich więc zabraknąć w nowej sezonowej ofercie sieci Sphinx. Nasi szefowie kuchni przygotowali propozycje, które nadają się zarówno na szybki lunch, niedzielny obiad z rodziną czy wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Dań z karty „W nowej odsłonie” można spróbować we wszystkich restauracjach Sphinx w Polsce – mówi Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy ta sieć.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 06.10.2021
Aktualizacja: 06.10.2021