Kantyna Gort w bazie wojskowej US Navy w Redzikowie

Udostępnij artykuł

Na początku tego roku amerykańscy żołnierze stacjonujący w bazie NSF w Redzikowie świętowali otwarcie kuchni i kantyny “Eagles Landing Café” wyposażonych w profesjonalne urządzenia, ciągi wydawcze i bufety wykonane na specjalne zamówienie przez polską firmę GORT, Producenta Urządzeń Gastronomicznych. Na pierwszy oficjalny posiłek w kantynie przygotowano amerykańskie klasyki: steki i homara.

Fot. Baza NSF w Redzikowie

Oficjalna inauguracja budowy tarczy antyrakietowej w Redzikowie koło Słupska odbyła się w 2016 r. Teraz Departament Obrony Stanów Zjednoczonych poinformował, że zbliża się moment uzyskania pełnej zdolności operacyjnej tej bazy. Stacjonujący w jednostce marynarze mają do dyspozycji siłownię, zakład fryzjerski, a także sklepik z amerykańskimi produktami oraz przestronną kantynę z profesjonalną kuchnią.

Gort spełnia najwyższe standardy

Kompleksowe wyposażenie kantyny US Navy to duże wyzwanie. Wszystkie urządzenia musiały spełniać najwyższe, amerykańskie wymogi. Wiele elementów projektu odbiegało od rozwiązań technologicznych powszechnych na rynku europejskim. Dlatego powstały w fabryce firmy GORT specjalnie do tej realizacji. Działanie czynnej całodobowo kuchni serwującej cztery posiłki dziennie wspierają specjalne komory chłodnicze i mroźnicze oraz przygotowalnie i zmywalnie wyposażone w meble stworzone według unikatowego projektu. Serce kantyny stanowi specjalnie zaprojektowany ciąg wydawczy marki GORT uzupełniony dodatkowymi wyspami wydawczymi ustawionymi w części jadalnej.

Do tej realizacji opracowaliśmy i wykonaliśmy wiele niestandardowych elementów, raczej niespotykanych na naszym rynku. Ciąg wydawczy został wykończony specjalną przeszkloną nadstawką z uchylnym frontem. Zapewnia zachowanie higieny w trakcie wydawania posiłków, jednocześnie umożliwiając transformację w samoobsługowy bufet „self service”. Również półka do tac z prowadnicami powstała specjalnie do tego projektu  opowiada Mirosław Tokajuk, Inżynier Sprzedaży firmy GORT. – Takie nietypowe elementy znalazły się również w projekcie komór chłodniczych i komory mroźniczej. Wyposażyliśmy je między innymi w duże okienka inspekcyjne tzw. bulaje, z potrójną podgrzewaną szybką. Także liniowe odbojniki ze stali nierdzewnej zabezpieczające ściany przed przypadkowym uszkodzeniem wózkami gastronomicznymi. Także inne rozwiązania podnoszące komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Jednym z ciekawszych zastosowanych tu rozwiązań była komora chłodnicza. Pełni rolę kiosku samoobsługowego, wyposażona niestandardowo w potrójne przesuwane drzwiczki i regały ekspozycyjne.

Fot. Baza NSF w Redzikowie

Nie jest to pierwsza realizacja kantyny wojskowej wykonana przez formę GORT.

Możemy śmiało podejmować wyzwania wymagające niestandardowych rozwiązań

W naszym portfolio znajduje się wiele kompleksowych realizacji dla obiektów sztabowych, akademii oraz jednostek Wojska Polskiego na terenie całego kraju. Realizowaliśmy ciągi wydawcze w wojskowych kantynach. M.in. specjalne projekty WATu, częściowe modernizacje oraz kompletne kuchnie z zapleczami technicznymi i zmywalniami w jednostkach terenowych naszej armii –  dodaje Michał Kowalik, dyrektor handlowy i Rozwoju Biznesu marki GORT. Nasze linie grzewcze 700/900, szeroki wybór kotłów warzelnych i patelni przechylnych, komory chłodnicze i mroźnicze, a także meble nierdzewne oraz wyspecjalizowane ciągi wydawcze i zaawansowane technologicznie systemy okapów są idealnym rozwiązaniem dla kuchni żywienia zbiorowego. Dzięki własnemu parkowi maszynowemu i doświadczonemu zespołowi konstruktorów, możemy śmiało podejmować wyzwania wymagające niestandardowych rozwiązań. Świetnym przykładem jest właśnie kantyna w Redzikowie.

Tekst powstał we współpracy z marką Gort.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Opublikowano: 27.01.2022
Aktualizacja: 27.01.2022