Śmietanka, mleko, cukier, syropy – te wszystkie dodatki sprawiają, że z espresso powstaje macchiato, latte czy cappuccino. Kawa lubi towarzystwo, więc warto podawać do niej czekoladki, babeczki lub różnego rodzaju ciasteczka.
Do kawy
Znawcy sztuki parzenia kawy preferują drobny, biały cukier, który się szybko rozpuszcza. W kawiarniach podawany jest w gotowych saszetkach po 5 g, tak aby klienci sami mogli osłodzić kawę według potrzeb. Cukier w kostkach nie jest odpowiedni, ponieważ wielokrotne mieszanie niszczy cremę. Cukier brązowy, ze względu na swój specyficzny smak, również nie jest wskazany.
Puszystą piankę na kawie uzyskuje się poprzez spienienie mleka. Baristom polecane jest mleko homogenizowane o niskiej zawartości tłuszczu. Obowiązuje zasada: im mniej tłuszczu w mleku, tym lepszy efekt spieniania. Zarówno mleko, jak i naczynie do spieniania powinny być dobrze schłodzone.
Niezwykły aromat nadadzą kawie syropy smakowe. Ich wybór na rynku jest ogromny: amaretto, cynamonowy, rum, czekoladowy, miętowy, irish carem, karmelowy, kokosowy, migdałowy, orzechowy, waniliowy. Gotowy napój, zależnie od wyboru smaku syropu, można posypać np. cynamonem lub czekoladą.
Przy kawie
W restauracjach i kawiarniach hoteli Gołębiewski na śniadanie i w czasie organizowanych w obiektach konferencji do kawy podawane są gościom ciasteczka firmy Tago, której właścicielem jest Tadeusz Gołębiewski, właściciel sieci.
Starbucks, najpopularniejsza sieć kawiarni na świecie, do kawy proponuje ciastka francuskie, muffiny, rogaliki oraz ciasteczka. Jak informuje sieć, słynne muffiny Starbucks są wystarczająco sycące, by zastąpić śniadanie, mogą też być wspaniałą słodką przekąską. Sieć oferuje pięć rodzajów muffinów: blueberry muffin (z czarnymi jagodami), low fat peach and raspberry muffin (niskotłuszczowy muffin brzoskwiniowo-malinowy), chocolate muffin (czekoladowy), orange&lemon muffin (cytrynowo-pomarańczowy z chrupiącą, słodką skórką) oraz apple&cinnamon muffin (jabłkowo-cynamonowy z rodzynkami). Do wyboru klientów jest też dziewięć rodzajów ciastek: marchewkowe, czekoladowe z kawałkami czekolady, czekoladowe z kawałkami białej czekolady, pomarańczowe, sernik malinowy oraz bułeczki cynamonowe.
Sieć Coffeeheaven do kawy poleca muffiny jagodowe, jabłkowe, czekoladowe oraz bananowe z nadzieniem makowym. Sieć i coffee oferuje różnego rodzaju ciasta: karmelowe, orzechowe, szarlotkę, sernik, ciastko francuskie oraz karmelowe.
Natomiast w lodziarnio-kawiarniach Grycan pod koniec września – jako dodatek do deserów lodowych – wprowadzono kawy smakowe. Są podawane z syropem o smaku advocata, sosem cynamonowym oraz polewą karmelową.
Latte art
Latte art, zwana też z angielska jako „coffee art”, jest sztuką projektowania wzorów na wierzchniej warstwie kawy. Wzory rysuje się za pomocą dwóch metod: pierwsza polega na manipulacji spływającej z dzbana warstwy mleka do espresso; metoda ta nazywa się „free pour latte art”, natomiast druga – na malowaniu wzorów narzędziem zwanym akwafortą, używając jednocześnie szablonu i mlecznej piany.
Latte art wiąże się głównie z espresso, lecz można ją stosować również do innych rodzajów kaw. Do tworzenia wzorów potrzebne jest perfekcyjne espresso z creama i idealnie spienione mleko o gładkiej powierzchni, a także odpowiedni dzbanek z ostrym dzióbkiem. Mleko powinno być dość tłuste, najlepiej 3,5-procentowe.
Oferta rynkowa
– Rynek coffee barów i kawiarni rósł w ostatnich latach głównie poprzez przyrost liczby punktów należących do firm sieciowych. Rynek kawiarni niezależnych zmniejsza się z powodu dużej konkurencji oraz powstrzymywania się konsumentów od wydatków uznawanych za luksusowe. Przed kawiarniami niezależnymi stoi olbrzymie wyzwanie polegające na zaoferowaniu jak najwyższej jakości napoju coraz bardziej wymagającemu klientowi – mówi Leszek Jurczak, menedżer ds. grupy klientów HoReCa MAKRO. Sieć oferuje szkolenia dla baristów w warszawskim Centrum Rozwoju Firm. W ofercie firmy jest kawa Rioba oraz dodatki do niej, takie jak różne rodzaje cukru, słodziki czy śmietanki. MAKRO proponuje także szeroki wybór syropów barmańskich, komponujących się zarówno z drinkami, jak i napojami kawowymi o smaku blue curacao, miętowym, cytrynowym, truskawkowym, z granatów, z limetki, trzciny cukrowej, bananowym, migdałowym, kokosowym i karmelowym. Firma Masala Smaki Świata oferuje baristom bardzo szeroką ofertę cukrów: cukier kandyzowany, melasowy, trzcinowy fair trade, demerara, kryształ gruby, łamany, melasa z trzciny cukrowej, muscovado ciemny i jasny, regularny oraz złocisty puder.
Lavazza poleca takie dodatki do kawy, jak: migdały w czekoladzie, syropy kawowe, czekolady, ciastka karmelowe, małe śmietanki do kawy oraz herbatniki.
Segafredo Zanetti kultywuje starą tradycję z czasów kolonialnych i poleca słodkie dodatki do dobrego espresso, ich smak bardzo dobrze komponuje się z kawą. W ofercie firmy są neapolitańskie ciasteczka, ciasteczka speculos oraz migdały w polewie kawowej.