Kawiarnia Czarna Kawka w remizie strażackiej

Udostępnij artykuł
XIX-wieczny, zabytkowy budynek przy zbiegu ulic Sikorskiego i Staszica w Paczkowie zyskał nową funkcję. Od połowy czerwca na parterze lokalu działa kawiarnia, która swoją nazwą i konceptem nawiązuje do lokalnej miejskiej legendy.


Charakterystyczny budynek z ceglaną wieżą, który jeszcze w latach 70-tych XX w. był siedzibą paczkowskiej straży pożarnej przez ostatnie lata stał pusty i ulegał stopniowej degradacji. W połowie czerwca po zmianie właścicieli i kompleksowym remoncie przeniosła się do niego popularna kawiarnia Czarna Kawka. Nazwa lokalu nawiązuje do jednej z lokalnych legend.

Paczków był niegdyś nazywany miastem kawek ze względu na ilość ptaków gniazdujących w licznych basztach zabytkowych murów obronnych. Tutejsi cukiernicy wyrabiali nawet wypieki formowane na kształt tych sympatycznych ptaków. Postanowiliśmy nawiązać do tej pięknej historii. Wokół niej zrodziła się ciekawa legenda, z którą można zapoznać się na miejscu – mówi Kamila Tetłak, właścicielka lokalu.

W ofercie oprócz kawowej klasyki znajdziemy bogatą ofertę kaw deserowych, deserów lodowych, ciast, owocowych koktajli i czekolad. Nowością w stosunku do poprzedniej lokalizacji są efektowne drinki, wina i likiery oraz piwa rzemieślnicze. Hitem stały się natomiast bardzo szybko tosty i naleśniki amerykańskie w kilku ciekawych odsłonach.

Zarówno jeśli chodzi o wystrój wnętrz jak i o pozycje w karcie staramy się dbać o najmniejsze detale i stawiać wyłącznie na najwyższą jakość zachowując przy tym rozsądne ceny – dodaje właścicielka. – Zależało mi przy tym nie tylko na stworzeniu kawiarni-bistro na najwyższym poziomie, ale także na uatrakcyjnieniu i ożywieniu tej części miasta. Myślę, że to się udało – m.in. dzięki ogródkowi letniemu usytuowanemu w cieniu murów obronnych, tuż przy wejściu na miejskie planty.

Całość urządzona jest w stylu industrialno-loftowym z elementami nawiązującymi do historii
miasta oraz strażackiego rodowodu budynku. Za projekt aranżacji wnętrz odpowiedzialna
jest jedna z cenionych opolskich pracowni projektowych.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 16.09.2021
Aktualizacja: 16.09.2021