Klienci galerii handlowych ratują jedzenie

Udostępnij artykuł

Unibail-Rodamco-Westfield, zarządca Westfield Arkadia, Galerii Mokotów i Galerii Wileńskiej w Warszawie oraz wrocławskiej Wroclavii przykłada wagę do prowadzenia centrów handlowych w sposób proekologiczny i zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Jednym z przejawów wspierania takich działań jest współpraca z Too Good To Go. Tylko w ubiegłym roku w czterech obiektach udało się uratować prawie 30 tys. posiłków. Każda paczka to 2,5 kg CO2e, które nie dostało się do atmosfery na marne.

W ciągu ubiegłego roku, najemcy Westfield Arkadia za pomocą aplikacji Too Good To Go ocalili 10 122 posiłki, Galerii Mokotów 7 056 posiłków, Galerii Wileńskiej 6 245, a Wroclavii 6 334, co daje łącznie imponującą liczbę prawie 30 tys. dań. Stanowi to ekwiwalent ok. 74,4 tys. CO2e.

Działania wspierające zrównoważony rozwój są dla nas bardzo ważne. Dlatego też postanowiliśmy wejść we współpracę z Too Good To Go i wspólnie starać się uratować jak najwięcej przygotowanych posiłków. Chcemy zwracać naszym klientom uwagę na problem marnowania jedzenia i w miarę możliwości przyczynić się do jego redukcji — mówi Grzegorz Grajkowski, Director of Operations Unibail-Rodamco-Westfield w Polsce. W Westfield Arkadia do programu dołączyło 12 najemców. W Galerii Mokotów 10, a w Galerii Wileńskiej 6, natomiast we Wroclavii aż 14! Zachęcamy pozostałych do zaangażowania się w te działania. Liczę, że w tym roku uda nam się ocalić jeszcze więcej paczek — dodaje.

Aplikacja Too Good To Go

Pozwala ratować jedzenie przed zmarnowaniem z takich miejsc jak restauracje, kawiarnie, piekarnie, a także supermarkety. Dodatkowo dba o zaszczepianie postaw mających przeciwdziałać marnotrawstwu oraz wspiera działania Banków Żywności. Za pomocą aplikacji do tej pory udało się uratować ponad 2 miliony paczek. Z czego prawe 30 tysięcy w lokalach znajdujących się w centrach URW – tylko w 2021 roku.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij i zapoznaj się z pełnym wydaniem <<

Blisko 30 tysięcy wspólnie uratowanych posiłków i zaoszczędzonych 74,4 tys. CO2e to imponujący wynik! To również dowód na to, że nawet najmniejsze działania każdego z nas znaczą wiele dla środowiska. Jak na tym zyskuje? Każdą uratowana paczka-niespodzianka przyczynia się do mniejszej liczby zmarnowanych emisji CO2, a także przybliża nas do celu wyznaczonego przez ONZ. Ogromnie cieszę się, że naszym Partnerom idea walki z marnowaniem żywności jest tak bliska, a tym samym czekamy na kolejnych, by kontynuować naszą rewolucję w jeszcze większym gronie – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

Współpraca Unibail-Rodamco-Westfield z Too Good To Go nie ogranicza się jedynie do ratowania posiłków. Dodatkowo do końca stycznia klienci Galerii Wileńskiej mogą oglądać wystawę plakatów „Jedzenie jak z obrazka”. Wystawa powstała w ramach międzynarodowej akcji Too Good To Go z okazji Światowego Dnia Ochrony Środowiska. Plakaty powstały w duchu zero waste – każdy z rysunków został wydrukowany na papierze z odpadów żywnościowych. Ich celem jest zachęcenie klientów do zastanowienia się nad codziennymi nawykami żywieniowymi. Podczas wystawy w Galerii Wileńskiej plakaty po raz pierwszy zostały wystawione w przestrzeni publicznej.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione