Kuchnia Pomorza – tradycja w nowoczesnej odsłonie

Udostępnij artykuł
Za nami czwarte spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny organizowane przez sieć hurtowni Makro Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne. 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście degustowali historycznych dania w nowoczesnej odsłonie, którym towarzyszyła opowieść o regionalnej kuchni Hanny Dzielińskiej, dziennikarki i popularyzatorki historii kultury i sztuki. W spotkaniu, będącym jednocześnie inauguracją trójmiejskiego szlaku kulinarnego uczestniczyło 100 przedstawicieli lokalnej gastronomii.

Historyczny Stół Kulinarny to cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Po Zakopanem, Warszawie i Krakowie przyszedł czas na Trójmiasto – 22 października w hotelu Sofitel Grand Sopot goście spróbowali osiem dań nawiązujących do dawnej, pomorskiej kuchni. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o kuchni Pomorza Hanny Dzielińskiej, dziennikarki i popularyzatorki historii kultury i sztuki.

Ideą organizowanych przez nas spotkań jest próba zdefiniowania i opowiedzenia o historii kulinarnej danego regionu. Podczas wydarzeń zwracamy uwagę na fakt, że nasza kuchnia jest pełna ciekawych i zaskakujących smaków – mówi Magdalena Figurna, rzecznik prasowy Makro. – Projekt realizujemy w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest podnoszenie standardów kuchni polskiej. Poszukujemy starych receptur, by inspirując szefów kuchni skłonić ich do proponowania gościom nowych dań, opartych o produkty i przepisy, królujące dawniej na naszych stołach – dodaje.

Kuchnia pomorska potrafi zdziwić dziś tak, jak potrafiła zaskoczyć dawniej. Mieszkańcy w przedziwny sposób łączyli smaki – cynamon dodawali do zup, gałkę muszkatołową do deserów, a tort robili z kiszonej kapusty. Takie połączenia budziły zaskoczenie, a dziś są to smaki, które wyróżniają kuchnię pomorską. Tutaj poznamy smaki, które w głębi kraju się nie pojawiały – mówi Hanna Dzielińska, dziennikarka i popularyzatorka historii kultury i sztuki.

Interpretacją tradycyjnych pomorskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:
Piotr Ciomek, szef kuchni restauracji Oberża 86 w Gdyni przygotował amuse-bouche w postaci kaszanki z połączeniem podpłomyka, czarnuszki i kiszonej rzepy;
Łukasz Miecznikowski, szef kuchni restauracji w hotelu Mercure Stare Miasto w Gdańsku jako przystawkę podał matiasa w towarzystwie wiśni, kawioru z pstrąga, kwaśnej śmietany i buraka;
Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie przygotował przystawkę w formie kurczaka faszerowanego groszkiem z puree z suszonych moreli;
Wojciech Rabiega, szef kuchni restauracji w Tristan Hotel & Spa w Kątach Rybackich podał zupę rybną na bazie wędzonego jesiotra, dorsza i pstrąga;
Tomasz Koprowski, szef kuchni restauracji w Hotelu Sofitel Grand Sopot zaserwował cielęcinę z puree z marchwi i groszku wraz z chipsem z papryki;
Kamil Kołodziejski, szef kuchni restauracji Sztuczka w Gdyni, jako drugie danie główne podał kaczkę z grzybami leśnymi, smalcem kaczym i czerwoną kapustą;
Magdalena Świątkowska, szefowa kuchni restauracji Tłusta Kaczka w Gdyni przygotowała deser w postaci tarty z owocami sezonowymi, kremem kajmakowym, miodem i orzechami;
Adrian Gabryszak, szef kuchni restauracji M15 w Sopocie podał petit four w formie kuchu miodowego ze śliwkami, tortu z białej fasoli oraz tartaletki z kozim serem z Kaszub.

Podczas wydarzenia ogłoszono uruchomienie trójmiejskiego szlaku kulinarnego.

W 24 lokalnych restauracjach mieszkańcy i turyści mogą spróbować historycznego dania w nowoczesnej interpretacji szefa kuchni. Dodatkowo goście, zarówno we wkładce do menu oraz na stronie www.polskieskarby.pl, mogą przeczytać historie o kuchni Pomorza i Kaszub. W ten sposób chcemy zachęcić konsumentów, jak i szefów kuchni, do poszukiwania ciekawych skarbów kulinarnych kuchni polskiej, które również można znaleźć na Pomorzu – tłumaczy Magdalena Figurna.

Historyczny Stół Kulinarny oraz szlak kulinarny to jedne z działań organizowanych przez sieć hurtowni w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnego bogactwa naszego kraju. Więcej informacji na temat programu oraz szlaku można znaleźć na stronie www.polskieskarby.pl.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione


Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 28.10.2019
Aktualizacja: 28.10.2019