Kulinarna podróż po Polsce z Makro dobiegła końca

Udostępnij artykuł

Na warsztatach, które odbyły się w Warszawie, w Łodzi, w Krakowie i w Poznaniu, pojawiło się blisko 300 uczestników. Za przygotowanie dań odpowiadali szefowie kuchni Makro Polska, a spotkania poprowadziła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna.

Restauracja Studio Buffo, 16 marca 2023 r. Organizator Makro Polska

„Kulinarna podróż po Polsce” to cykl spotkań skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Jego celem było przekazanie gościom inspiracji dotyczących kuchni polskiej. Podczas warsztatów uczestnicy mieli okazję spróbować potraw z centralnej Polski, Warmii i Mazur, Małopolski, Górnego Śląska oraz Kaszub.

Kulinarna podróż po Polsce” to przede wszystkim promocja lokalnych i tradycyjnych smaków mówi Paweł Koperek, menadżer ds. klientów HoReCa w Makro Polska. – Chcemy pokazać restauratorom i szefom kuchni dania, które są bardzo proste do przygotowania, a w połączeniu z innymi składnikami mogą wynieść potrawę na wyższy poziom. Cieszymy się, że w warsztatach brało udział wielu uczestników i mamy nadzieję, że udało nam się przekonać naszych gości, że kuchnia polska może być inspirująca.

Podczas spotkań uczestnicy mogli posłuchać o historii potraw przygotowywanych przez szefów kuchni Makro Polska. W menu pokazowym znalazły się zarówno dania mięsne, takie jak między innymi tatar wołowy z grzybami marynowanymi, musztardą domową, szalotką i serem Bursztyn czy podpłomyk z wątróbkami gęsimi po siewiersku i sałatką z ziół, jak i propozycje wegetariańskie. Jak podkreśliła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna, dawniej Polacy potrafili pościć nawet 100 dni w roku, a potrawy postne nie oznaczały braku wykwintności czy nudy. Przykładem może być jeden z polskich skarbów kulinarnych – kiełbasa z suma, podana w buchcie, czyli w kawałku ciasta drożdżowego. Przepis ten pochodzi z małopolskiego Bolęcina i jest chlubą miejscowego koła gospodyń wiejskich.

Nie mogło również zabraknąć deserów z lokalnych produktów, takich jak jabłka prażone na ruchańcach z serem Lazur i sosem z miodu pitnego oraz palonego masła.

Tekst powstał we współpracy z Makro Polska.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Horecanet

Autor: Horecanet
Opublikowano: 02.05.2023
Aktualizacja: 02.05.2023