Kulinarny Puchar Świata – ruszyły przygotowania polskiej reprezentacji

Udostępnij artykuł

Juniorzy z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy oficjalnie rozpoczęli przygotowania do Kulinarnego Pucharu Świata. O medale będą rywalizowali m.in. z drużynami z całej Europy, Ameryki Południowej, a nawet Australii.

Pierwsze zgrupowanie odbyło się 30 i 31 stycznia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Kadra zaplanowała już cykliczne treningi. Te pomogą im w jak najlepszym przygotowaniu się do wyjazdu na Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022. Wydarzenie odbędzie się w październiku w Luksemburgu.

Juniorzy ćwiczyli swoje umiejętności pod czujnym okiem trenerów. Należą do nich: Bartosza Petera – Eksperta Instytutu Kulinarnego Transgourmet & Head Coacha, Sebastiana Krauzowicza – Coacha & Team Managera, Marcina Gruszki – Coacha, Michała Świerada – Pastry Coacha oraz Lecha Plucińskiego – Team Consultanta.

Kulinarny Puchar Świata – jest o co walczyć

Kulinarny Puchar Świata to jedno z najważniejszych wydarzeń gastronomicznych. Wydarzenie jest organizowane od 1986 roku co cztery lata. Mistrzostwa mają na celu popularyzację idei głoszącej, że kuchnia wzbogaca życie i jest jego ważną częścią.

W 2018 roku Reprezentacja Polski odniosła ogromny sukces. Drużyna Seniorów wróciła do Polski z dwoma medalami: brązowym za kuchnię zimną, a także srebrnym za kuchnię gorącą. Sukcesem mogli pochwalić się również juniorzy, którzy zdobyli srebrne i brązowe medale.

_AN_0852.jpg

Zmagania finałowe w dwóch konkurencjach

Pierwsze zadanie to symulacja działania restauracji. Kadra musi przygotować trzydaniowe menu, dla 70 osób na sali, a potrawy będą serwowane przez profesjonalnych kelnerów. Następnie nasi reprezentanci mają za zadanie zaprezentowanie bardziej skomplikowanego menu, którego walory smakowe i estetyczne oceni jury, składające się z 10 osób. W odróżnieniu od pierwszej konkurencji, tym razem kucharze są odpowiedzialni również za samodzielne przyniesienie potraw do stolika jurorskiego. Także opowiedzenie o nich i udzielenie odpowiedzi  na ewentualne pytania osób oceniających.

220131_054.jpg

Nasza reprezentacja stawia na potrawy z nutką polskości. Chce w ten sposób promować regionalne smaki, a także produkty. Przygotowywane menu uwzględnia również aktualne trendy kulinarne, takie jak kuchnia bezglutenowa, wegetariańska czy wegańska.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij i zapoznaj się z pełnym wydaniem <<

Narodowa Reprezentacja Polskich Kucharzy promuje Polskę i rodzimą kuchnię na arenie międzynarodowej. W swoich daniach interpretujemy polskie smaki i przedstawiamy je w nowoczesnym wydaniu, uwzględniając światowe trendy. Transgourmet i Selgros Cash & Carry od lat są partnerem strategicznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników i aktywnie wspomagają nasze przygotowania do zmagań – mówi Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Polskich Kucharzy i Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

220131_182.jpg

Nasza reprezentacja ma wiele sukcesów na swoim koncie. Warto chociażby wspomnieć 3 srebrne medale zdobyte na Olimpiadzie w Stuttgarcie, a także 3 złote, 2 srebrne i 2 brązowe medale, którymi zawodnicy zostali nagrodzeni podczas Kulinarnego Pucharu Świata w 2018. Transgourmet i Selgros z dumą wspierają polską kadrę poprzez dostarczenie produktów potrzebnych do przygotowania potraw oraz udostępnienie przestrzeni Instytutu Kulinarnego do treningów, gdzie możliwa jest wymiana doświadczeń uczniów i trenerów, co przekłada się na wzrost umiejętności zespołów.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 08.02.2022
Aktualizacja: 08.02.2022