Maciej Lubiak: Brakowało nam obecności gości, spotkań, wymiany opowieści i opinii

Udostępnij artykuł
Z wielką nadzieją i optymizmem patrzy się w przyszłość branży gastronomicznej. Biorąc pod uwagę jak ochoczo i z jak wielką przyjemnością goście zawitali do miejsc, za którymi tęsknili. Skosztowali swoich ulubionych dań wprost z kelnerskiej tacy, czy też wypili gorącą kawę, w innym miejscu niż własne mieszkanie.
fot. Marta Wojtal

Z jaką radością i tęsknotą, za gwarem gastronomicznych ogródków, goście odwiedzili zlokalizowaną na warszawskim Wilanowie włoską restaurację Milanovo? Wspomina jej właściciel, Maciej Lubiak:  

Nie trudno się dziwić, że po tak długim zamknięciu, ograniczeniu w dostępie nie tylko do restauracji, kawiarni, czy barów, ale i do wielu innych miejsc i płaszczyzn naszego życia, tęskniliśmy za tym co lubimy. Czego  zwyczajnie potrzebujemy każdego dnia, a co zabrano nam przez trudną pandemiczną sytuację i idące za nią działania. Kontakt z drugim człowiekiem, relacje, spotkania przy kawie, czy pysznym jedzeniu i rozmaite aktywności to niezwykle istotne elementy naszego życia codziennego. Nie sposób poradzić sobie bez nich w dłuższym czasie. Lub próbować szukać alternatyw i substytutów w okrojonej wersji, gdzie nie będzie najważniejszego – drugiego człowieka, śmiechu, gwaru, radości. I właśnie tego nam wszystkim tutaj w Milanovo brakowało najbardziej każdego dnia od ponad pół roku. Obecności gości, spotkań z nimi, wymiany wzajemnych opowieści i opiniimówi Maciej Lubiak.

Goście przybyli do naszego ogródka tłumnie już pierwszego dnia, gdy było to możliwe. Widać i słychać było zadowolenie i ulgę, że powoli wychodzimy na prostą. Ten postpandemiczny marazm zostaje gdzieś z tyłu. Z uwagi na dużą wagę, jaką przykładamy do obostrzeń, co widać w naszej restauracji każdego dnia, goście czują się u nas bezpiecznie i swobodnie. Na tym zależy nam najbardziej. Jestem przekonany, że przed nami ciężka praca. Wierzę, że wspólnymi siłami uda się z czasem zapomnieć o tych „obrażeniach i turbulencjach”, jakimi doświadczył nas ostatni rok.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 26.05.2021
Aktualizacja: 26.05.2021