Zdecydowana większość zwraca uwagę na to, co je. Robi to 60,2 proc.Najczęściej wagę do tego, co spożywają, przykładają mieszkańcy Warszawy. Ponad połowa Polaków (ok. 52 proc.) najczęściej wybiera posiłki domowe/dania domowe zamawiane na wynos – wynika z badań zespołu analitycznego Maczfit.
Fast foody jako preferowany posiłek najchętniej wybierają mieszkańcy Katowic i Bydgoszczy. Stołowanie w restauracjach szczególnie upodobali sobie Katowiczanie. Polacy mają problem z utrzymaniem zdrowej diety. Trudności w tym zakresie zgłasza 59,7 proc. respondentów. Także 24,9 proc. nie ma z tym kłopotu, a aż 15,4 proc. nie dba o kwestie związane z prawidłowym odżywianiem. 40,4 proc. Polaków robi zakupy kilka razy w tygodniu. Prawie połowa Polaków podczas jednorazowej wizyty w sklepie wydaje 51 – 150 złotych na zakupy spożywcze.
42,6 proc. Polaków przeznacza na jedzenie w ciągu miesiąca 1001 – 2500 złotych. Najwięcej na jedzenie wydają osoby stołujące się w restauracjach i barach. Najmniej – ankietowani przygotowujący posiłki samodzielnie. 67,8 proc. ankietowanych wyrzuca jedzenie sporadycznie. 17,2 proc. stara się w ogóle nie marnować jedzenia. 15,1 proc. robi to regularnie i nie uważa tego za problem.
Jaki posiłek wybieramy najchętniej? Domowy, fast food czy w restauracji?
Jak wynika z badania Maczfit, ponad połowa Polaków przygotowuje posiłki w domu lub zamawia dania na wynos. Robi tak ok. 52 proc. Drugą odpowiedzią, najczęściej wskazywaną przez respondentów były diety pudełkowe. Korzysta z nich aż 19,1 proc. ankietowanych. Na dalszych miejscach znalazły się kolejno posiłki w restauracjach/barach (14,1 proc.), fast foody (8,4 proc.), a także gotowe posiłki ze sklepu.
Dane jasno pokazują, że choć w wielu polskich domach królują samodzielnie przygotowywane posiłki, to coraz więcej osób wybiera inne formy żywienia. Widać również rosnącą popularność diet pudełkowych. Poza tym stosunkowo duża grupa stołuje się w restauracjach/barach lub fast foodach. To może być związane zarówno z indywidualnymi preferencjami, jak i ponownie: niechęcią do tracenia czasu na gotowanie.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij i zapoznaj się z pełnym wydaniem <<
Jak pod względem upodobań kulinarnych różnią się mieszkańcy poszczególnych miast?
Oto najciekawsze wnioski, wynikające z zestawienia typu najchętniej wybieranego posiłku z miejscem zamieszkania:
Najwięcej konsumentów fast foodów jest w Katowicach i Bydgoszczy. Aż po 15,85 proc. i 15,38 proc. ankietowanych z tych miast zadeklarowało, że to ich preferowana forma posiłku.
Dieta pudełkowa jest najbardziej popularna wśród mieszkańców Warszawy (34,07 proc. respondentów z Warszawy), Krakowa (22,22 proc. respondentów z Krakowa, a także Szczecina (19,23 proc. respondentów z tego miasta). Popularność diet pudełkowych akurat w Warszawie i Krakowie może być związana po pierwsze, z większą ich dostępnością w tych miastach. Po drugie – mieszkańcy największych miast często to osoby mające mało czasu i chęci na gotowanie w domu.
Do restauracji regularnie najchętniej chodzą mieszkańcy Katowic, Bydgoszczy, a także Poznania. Jako preferowaną formę posiłków jedzenie z restauracji/barów wskazało odpowiednio 26,83 proc., 24,18 proc. oraz 18,87 proc. ankietowanych z tych miast – czytamy w raporcie Maczfit.
Zdrowa dieta. W których miastach jej utrzymanie to największy problem?
Jak wykazało badanie utrzymanie zdrowej diety dla większości Polaków jest sporym wyzwaniem. Aż 59,7 proc. deklaruje, że ma trudności w tym zakresie. Bez problemów utrzymuje ją 24,9 proc., a 15,4 proc. – nie dba o zdrowe zbilansowanie diety.
Dane wykazały korelację z odpowiedziami dotyczącymi typów posiłków, najczęściej wybieranych przez respondentów. W grupie wybierającej domowe posiłki/dania domowe na wynos trudności ze zbilansowaniem posiłków nie ma 24,13 proc. Spośród osób stołujących się w restauracjach i barach to tylko 16,66 proc. badanych odpowiedziało, że nie ma problemu z utrzymaniem zdrowej diety.
W grupie miłośników fast foodów problemów z utrzymaniem zdrowej diety nie ma zaledwie 6,97 proc. Przeważają osoby, które nie dbają o to, czy ich posiłki są zdrowe. Taką deklarację złożyło aż 46,51 proc. z nich.
60,2 proc. Polaków deklaruje, że zwraca uwagę na to, co je – wynika z badania Maczfit
34,3 proc. robi to, choć nie zawsze. Jednocześnie ogromna część respondentów– aż 59,7 proc. – przyznaje, że chciałaby zdrowo się odżywiać, ale ma problemy z utrzymaniem właściwej diety. Taki stan rzeczy może wiązać się zarówno z trudnościami w zrezygnowaniu z ulubionej, niezdrowej żywności, jak i brakiem czasu na zdrowe gotowanie. Może to być powód, dla którego najrzadziej kłopoty w tym zakresie zgłaszają osoby korzystające z diet pudełkowych. W ich przypadku wyeliminowane są ewentualne problemy z brakiem czasu czy niedostatkiem wiedzy na temat odpowiedniego dobierania posiłków.
Badanie wykazało, że problem z utrzymaniem zdrowej diety posiada najwięcej mieszkańców Krakowa, Łodzi oraz Warszawy. Najmniej mieszkańców deklarujących problem z utrzymaniem zdrowej diety pochodzi z Bydgoszczy, Gdańska, a także Wrocławia. W przypadku Warszawy, wysoki odsetek zarówno osób deklarujących brak problemów, jak ich obecność spowodowany jest z tym, że w stolicy mieszka najmniej osób nie dbających o odpowiednio zdrowe odżywianie – zaledwie 7,08 proc. Mniejszym odsetkiem mieszkańców, nie dbających w ogóle o zdrową dietę, może poszczycić się jedynie Kraków – 6,48 proc.
Jak wynika z danych najwięcej osób nie troszczących się o utrzymanie zdrowego odżywiania, to mieszkańcy Bydgoszczy – aż 24,18 proc. respondentów z tego miasta zadeklarowało, że nie dba o to, czy ich dieta jest odpowiednia. Na drugim miejscu pod tym względem znalazł się Wrocław (23,89 proc.), a na trzecim Łódź (21,13 proc.).
Najwięcej mieszkańców deklarujących problemy z utrzymaniem zdrowej diety pochodzi ze Szczecina (30,77 proc.), Warszawy (30,53 proc.), a także Gdańska (28,40 proc.).
Badanie odbyło się w okresie 18.11.2021 roku – 07.01.2022 roku. Udało nam się dotrzeć do 1020 respondentów w 10 największych miastach Polski. Pełną treść raportu można znaleźć tutaj: www.maczfit.pl/blog/nawyki-zywieniowe-polakow-co-jemy-i-ile-wydajemy-na-to-w-skali-miesiaca-raport-2022.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione