Makro Polska nagrodziło zwycięzców pierwszego Testu Kulinarnego

Konkurs organizowany jest przez sieć hurtowni w ramach programu Szef dla Młodych Talentów. Do zmagań w krakowskiej Akademii Inspiracji stanęło 17 dwuosobowych zespołów z całego kraju. Najlepszym okazał się duet z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Zdaniem jury na podium zasłużyły także zespoły z Tarnowa i Wrocławia. Konkurs był jednym z wydarzeń towarzyszących projektowi Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019.

W dniach 14-15 listopada uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju zebrali się w Akademii Inspiracji Makro w Krakowie, by spróbować swoich sił w Teście Kulinarnym – wyjątkowym i pierwszym tego rodzaju konkursie, organizowanym przez sieć hurtowni Makro. Na młodych adeptów gastronomii czekał kulinarny tor przeszkód w formie edukacyjnej ścieżki wyzwań, sprawdzającej wiedzę teoretyczną i praktyczną. Aby uzyskać status mistrza, drużyny musiały przejść przez szereg zadań, m.in. sprawdzających znajomość technik pracy z czekoladą, metod obróbki drobiu, porcjowania i filetowania ryby czy sposobów przechowywania mrożonych warzyw i owoców.

Z myślą o młodych adeptach sztuki kulinarnej prowadzimy cykliczne spotkania z cyklu Szef dla Młodych Talentów. Dajemy uczniom możliwość nauki pod okiem czołowych szefów kuchni. Podczas szkoleń mogą oni rozwijać swoje kompetencje oraz wiedzę asortymentową. Dzisiaj natomiast sprawdzają swoje umiejętności w pierwszym tego typu konkursie kulinarnym w Polsce w formie ścieżki wyzwań – mówi Magdalena Figurna, rzecznik prasowy Makro Polska.

Uczestnikom czujnie przypatrywali się jurorzy, którzy oceniali zawodników zarówno pod kątem posiadanej wiedzy, jak i higieny pracy, zużycia produktów i prawidłowych zastosowań technik kulinarnych. Sumując punkty, udało się wyłonić najlepszy kulinarny duet. Na podium stanęły:
– 1 miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
– 2 miejsce: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie
– 3 miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Zwycięskie drużyny otrzymały nagrodę główną w postaci bonów na zakupy w halach Makro. Do uczennic ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 2 w Szczecinie trafiło wyróżnienie Urzędu Miasta Krakowa, pod auspicjami którego organizowany był konkurs. Uczniowie reprezentujący Zespół Szkół nr 1 w Bratoszewicach wygrali natomiast szkolenie w warszawskim Studiu Kuchennym, które poprowadzą szefowie kuchni – Michał Grzywacz i Cezary Powała. Na wszystkich uczestników konkursu czekały upominki przygotowane przez partnerów wydarzenia.

W pierwszym dniu wydarzenia uczniowie szkół gastronomicznych zostali zaproszeni do kulinarnego celebrowania Tygodnia Kuchni Polskiej, w ramach którego w dniach 11-17 listopada wyselekcjonowane restauracje wprowadziły specjalne dania w barwach narodowych. Odwiedzili oni bowiem restauracje biorące udział w krakowskim szlaku kulinarnym oraz spróbowali tradycyjnych polskich biało-czerwonych dań.

Wydarzeniu towarzyszyła premiera „Elementarza Młodego Kucharza” – publikacji skierowanej do uczniów szkół gastronomicznych. Książka ta stanowi kompendium wiedzy o kuchni polskiej, a także zbiór przepisów historycznych i ich nowoczesnych interpretacji. Zawiera 21 przepisów wspieranych przez porady, wskazówki i inspiracje od szefów kuchni.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez Makro Polska. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie dla młodych kucharzy możliwości nauki od wiodących szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.