Makro radzi, jak w obliczu trendów prowadzić zrównoważoną restaurację

Udostępnij artykuł

Wśród trendów w branży HoReCa można wymienić cyfryzację, stosowanie lokalnych i sezonowych produktów, zainteresowanie kuchniami etnicznymi, potrzebę personalizacji, zdrowe i świadome odżywianie czy zmianę form konsumpcji. Na znaczeniu zyskują również działania związane z poszanowaniem środowiska, społeczności lokalnej i ekonomii.

Makro zrównoważona restauracja
Makro zrównoważona restauracja

Branża HoReCa mierzy się z licznymi wyzwaniami wynikającymi z sytuacji ekonomicznej, takimi jak wzrost cen produktów oraz kosztów mediów, usług i prądu oraz konieczności dostosowania do oczekiwań klientów.

Widoczny jest znaczny odpływ klientów z lokali gastronomicznych, szczególnie odczuwalne jest to w lokalach sezonowych i jest to spowodowane ograniczeniem wydatków na ten rodzaj usług. Restauratorzy zauważyli także, że konsumenci nie zamawiają już zestawu trzech dań i ograniczają spożycie napoi. Nasza świadomość jako konsumenta końcowego jest już na wyższym, bardziej świadomym poziomie, niż była kilka lat temu i oczekujemy innej, lepszej usługi, profesjonalnego serwisu, jakościowych dań lub technik użytych do przygotowania potrawmówi Robert Ciechomski, menedżer ds. klientów HoReCa w Makro Polska.

Wśród aktualnych trendów wymienić można: cyfryzację, wzrost zainteresowania kuchniami etnicznymi, zdrowe i świadome odżywianie, personalizację doświadczeń, zmianę form konsumpcji oraz stosowanie lokalnych produktów.

Obecnie na rynku HoReCa można zaobserwować wiele trendów, które wynikają zarówno z wyzwań makroekonomicznych, jak i rosnącej świadomości zrównoważonego biznesu – mówi Jakub Kowalczyk, szef kuchni w Akademii Inspiracji Makro w Krakowie. – Restauracje coraz częściej wprowadzają do karty menu potrawy inspirowane różnymi kuchniami i kulturami, co pozwala przyciągnąć nowych gości i zaoferować bardziej zróżnicowane dania. Duży nacisk kładzie się na regionalne produkty, lokalne potrawy czy komfortowe jedzenie, które przywodzi nam na myśl nasze lata dzieciństwa – takie, z którym po prostu czujemy się dobrze. Ponadto klienci coraz bardziej interesują się zdrowym odżywianiem.

Warto zwrócić uwagę na cyfryzację, a więc zastosowanie nowoczesnych rozwiązań, które pomagają zwiększyć efektywność operacyjną, wygenerować oszczędności i poprawić jakość obsługi.

Jednym z najważniejszych rozwiązań jest narzędzie do rezerwacji stolików, dzięki któremu właściciele restauracji zyskują szersze możliwości zachęcenia klientów do wizyty w lokalu oraz zdejmują z pracowników obowiązek rozmów telefonicznych. Kolejnym godnym polecenia narzędziem jest menu elektroniczne. Dzięki skanowaniu kodów QR goście mają szybki dostęp do karty dań w różnych językach. Oprócz tego trafiamy do młodszej grupy docelowej, która dużo czasu poświęca mediom elektronicznym, smartfonom i taka forma jest dla nich bardziej atrakcyjnamówi Macieja Możejko, ekspert ds. rozwoju biznesu klienta w Makro Polska.

Na znaczeniu zyskuje również podejmowanie działań mających na celu minimalizację negatywnego wpływu na środowisko. Zrównoważona gastronomia to taka, w której ograniczane jest zjawisko marnowania żywności, wykorzystywane są ekologiczne, lokalne i sezonowe produkty, ponadto stosuje się oszczędność m.in. wody oraz energii.

Więcej informacji o zrównoważonej gastronomii można znaleźć w e-booku „Zrównoważona Restauracja”.

Tekst powstał we współpracy z Makro Polska.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec-kwiecień 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Autor: Horecanet
Opublikowano: 05.07.2023
Aktualizacja: 05.07.2023