Makro zaprasza na wędrówkę po kulinarnych szlakach Zakopanego i Podhala

Udostępnij artykuł
Kurczęta na sposób kuropatw, bigos z dziczyzny pod dymem, nowoczesna wersja słynnych góralskich moskoli, knedle z bryndzą… – to tylko kilka potraw z oferty, przygotowanej dla gości przemierzających szlak kulinarny Zakopanego i Podhala. W ramach programu Polskie Skarby Kulinarne w wybranych lokalach mieszkańcy i turyści mogą rozsmakować się w tradycji i poznać polską historię od kuchni. Partnerem akcji jest Urząd Miasta Zakopane.

Do współtworzenia historii kulinarnych w ramach szlaku kulinarnego w Zakopanem, MAKRO Polska zaprosiło 8 szefów kuchni z Podhala. Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli oni dawne receptury, które właśnie pojawiły się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści oprócz zapoznania się z historią i zwyczajami regionu, mają okazję spróbować historycznych dań w nowoczesnej interpretacji.

– Wraz z szefami kuchni zabieramy uczestników w kulinarną podróż po smakach Podhala. Region ten od lat przyciąga nie tylko okoliczną przyrodą, ale też lokalną kuchnią i bogatą tradycją – mówi Magdalena Figurna,  menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej w Makro Polska. Podhalański szlak kulinarny to wyprawa śladami Karola Szymanowskiego, Wojciecha Roja czy dr Tytusa Chałubińskiego.

W kartach menu restauracji pojawiły się historyczne potrawy w nowoczesnej interpretacji. Goście mogą spróbować m.in. słynnych góralskich moskoli, knedli z bryndzą, pasty Liptauer, kurcząt na sposób polski, pstrąga na niebiesko czy szarlotki z jabłek i gruszek. Daniom towarzyszy opowieść o historii Podhala.

Odświeżeniem tradycyjnych podhalańskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni:

– Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazy w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu;
– Mateusz Bafia z Restauracji STRH, Bistro Art Cafe w Zakopanem;
– Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka;
– Roman Gerasik z Restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej;
– Jan Antoł z Restauracji TaTRadycja w Bukowinie Tatrzańskiej;
– Sławomir Kardaś z Restauracji Bubuja w Zakopanem;
– Michał Cichemski z Restauracji Dworzec w Zakopanem;
– Damian Taras z Restauracji Mała Szwajcaria w Zakopanem.

Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl. Już wkrótce w ramach akcji będzie można przemierzać także szlaki kulinarne Warszawy, Krakowa, Trójmiasta oraz Dolnego Śląska.

Mecenasem programu jest sieć hurtowni Makro Polska. Partnerem podhalańskiego szlaku jest Urząd Miasta Zakopane.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez Makro Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart. 

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 20.08.2019
Aktualizacja: 20.08.2019