Marcin Gruszka polskim reprezentantem na Les Chefs en Or 2020

Udostępnij artykuł
Kucharz od lat współpracujący z Transgourmet i Selgros będzie reprezentował Polskę w międzynarodowym konkursie w kategorii Profesjonalista. Razem z Marcinem Gruszką do Francji pojedzie także Dawid Wantrych, zwycięzca szkolnych eliminacji do paryskiego konkursu w kategorii Juniorów.

Le Chefs en Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie. Zmagania najlepszych kucharzy organizowane są przez Transgourmet Francja i odbywają się co dwa lata podczas targów Equip Hotel w Paryżu. Konkurs rozgrywa się w dwóch kategoriach: profesjonalistów i uczniów. Międzynarodowemu składowi jurorskiemu przewodniczy Thierry Marx, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w świecie, stojący na czele restauracji luksusowego hotelu Mandarin Oriental, w tym dwugwiazdkowej Sur Mesure.

Obaj reprezentanci Polski na przyszłoroczną edycję konkursu są już znani. Dawid Wantrych, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu został wyłoniony w ramach konkursu kulinarnego Transgourmet i Selgros zajmując I miejsce w międzyszkolnych zmaganiach, które odbyły się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Marcin Gruszka, który będzie gotował w kategorii Profesjonalista, to rodowity góral pochodzący z Dzianisza. Jego pochodzenie mówi dużo o jego głównych cechach: pracowity tradycjonalista żyjący w zgodzie z naturą, z uporem dążący do celu. Jest odważnym i zdeterminowanym kreatorem wyjątkowych smaków. Jako członek Kulinarnej Kadry Narodowej reprezentował już Polskę na arenie międzynarodowej i zdobywał doświadczenie w wymagających konkursach, co znacząco wzbogaca jego portfolio. Ten utalentowany szef kuchni współpracuje z Transgourmet i Selgros Cash&Carry od kilku lat.

Marcin Gruszka będzie godnym polskim reprezentantem w konkursie Les Chefs En Or, dlatego po rozmowach z branżą, zdecydowaliśmy się zaprosić go do współpracy. Jego ogromne doświadczenie, pasja i nowatorskie podejście do kuchni są gwarancją występu  na najwyższym kulinarnym poziomie. Cieszymy się na wspólne wyzwanie i liczymy na sukces w Paryżu – komentuje Marcin Dera, Dyrektor Sprzedaży ds. Gastronomii w Transgourmet Polska.

Rozwój branży horeca jest ważną częścią działalności Transgourmet i Selgros Cash&Carry, który nie tylko współpracuje z największymi profesjonalistami z branży, ale także wspiera szkoły  gastronomiczne w kraju inwestując w najmłodsze pokolenie przyszłych szefów kuchni i ekspertów gastronomii. 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 15.01.2020
Aktualizacja: 15.01.2020