Mariusz Pietryka, Brand Ambassador Monin & Vitamix o wermutach

Choć do zimy jeszcze chwila restauratorzy już powinni wprowadzić do menu czegoś rozgrzewającego. Zazwyczaj w kartach królują grzańce na czerwonym i białym winie, choć te drugie wciąż są nowością.

Wybierając wino do grzańca powinniśmy wybrać czerwone wytrawne, ale nie zapominajmy o wermutach, które idealnie wpisują się na listę wieczornych przyjemności. Aromatyczny zapach ziół, oraz wytrawny smak zepną jak klamra całość bogatego smaku grzańca jeśli tylko dodamy do niego ok 50 ml czerwonego wermutu Pijąc je saute, serwujemy w niskiej szklance z kostkami lodu. Odkrywamy złożony smak napoju składających się z wielu różnych ziół, oraz  cytrusów. Natomiast wermuty są nie tylko idealną bazą do prostych domowych koktajli, ale i także do wyśmienitych klasyków. Są one potomkiem aromatyzowanych win, które idealnie łączą się w prostych koktajlach. Są także aperitifami, które idealnie nadadzą się jako przystawka przed kolacją.  W takim wypadku powinniśmy je podawać w wysokiej szklance z lodem z dopełnieniem toniku lub sprit’a. Sprawdzą się także w lemoniadach latem w gorące dni. Warto spróbować zmieszać 50 ml wermutu bianco ( jasnego ) w połączeniu z 10 ml syropu MONIN Bergamot, dodaj 10 ml soku ze świeżej cytryny i uzupełnij tonikiem. Można także zmieszać w blenderze 10 ml wermutu bianco, pół jabłka, pół gruszki, garść szpinaku, 50 ml soku jabłkowego oraz dodać 30 ml Puree MONIN Mango. Ta wersja szczególnie przypada do gustu lubiących oryginalne połączenia. Czerwony, czyli słodki wermut bardzo lubi być łączony ze spritem i sokiem grejfrutowym. Do dekoracji wszystkich wermutów nadają wszystkie świeże zioła, cytrusy w formie skórek wrzuconych do środka lub całych ale suszonych jak np. BOTANICA. Możesz także stworzyć koktajle bezalkoholowe, które będą równie smaczne i wytrawne w swoim smaku. Wystarczy że wybierzemy Syrop MONIN Bitter lub Orange Spritz. Pierwszy, w kolorze rubinowej czerwieni nadaje pełnej goryczki w koktajlu. To podstawa do wszystkich gorzkich bezalkoholowych koktajli. Drugi natomiast w kolorze czerwono różowego jest idealną propozycją dla tych którzy uwielbiają Aperola, lecz chcą się nim cieszyć w wersji bez alkoholowej.

Wermuty i inne bittersy będą zyskiwać coraz większą rzeszę fanów, co niewątpliwie cieszy osoby, które wybierają gorzkie koktajle. Pamiętajmy aby cieszyć się nimi odpowiedzialnie i zawsze z przyjaciółmi. Przygotowywanie  koktajli to także świetna zabawa. Te przepisy oraz wiele innych znajdziesz na blogu MONINpolska.pl.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopada 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.