Mateusz Gessler zaprasza do nowej restauracji DOCK19

Udostępnij artykuł

Kolejna restauracja na kulinarnej mapie stolicy. W Elektrowni Powiśle Mateusz Gessler otworzył miejsce z autorską kuchnią, w którym łączy dwa kontynenty: Europę i Azję. Z pierwszej czerpiąc bezpieczną bazę, a z tej drugiej – powiew świeżości. W postindustrialne przestrzenie dawnej elektrowni, nowe życie tchnął międzynarodowej klasy scenograf, architekt i projektant Boris Kudlička. Teraz można tutaj zjeść śniadanie, biznesowy lunch, rodzinny obiad czy kolację z przyjaciółmi. Po godzinie 22:00 w piątki i soboty, DOCK19 nabiera klubowego charakteru. Towarzyszą mu najlepsi warszawscy DJ-e, autorskie koktajle oraz odrębne menu tapas serwowane do 1.00 nad ranem.

W menu restauracji można znaleźć mariaż wschodu z zachodem. Od rosołu z kaczki z kluskami, po azjatycką zupę krewetkową. Oprócz najwyższej jakości mięs i owoców morza, na gości będą czekać dania wegetariańskie zarówno w europejskim, jak i azjatyckim wydaniu.

Historycznie w budynku przy ul. Wybrzeże Kościuszkowskie znajdował się keson, który przez ponad 100 lat wodą z Wisły ochładzał turbiny maszynowni. To właśnie te dwa elementy — woda i prąd stały się punktami wyjściowymi do zaprojektowania wnętrza. Składa się ono z czterech stref: sali głównej z imponującym barem koktajlowym, działającym do ostatniego gościa, ogrodu zimowego oraz tarasu z widokiem na Wisłę. W obecnym wnętrzu można zobaczyć oryginalne elementy. Działające niegdyś suwnice czy przemysłowe haki, ale i elementy współczesne, jak na przykład podświetlaną bramę DOCK19 inspirowaną lunaparkiem.

Godziny otwarcia Dock19 by Mateusz Gessler: poniedziałek – czwartek: 9.00 – 23.00
Piątek – sobota: 9.00 – 1.00 Niedziela: 9.00 – 22.00.
Adres: Elektrownia Powiśle, Wybrzeże Kościuszkowskie 43C, Warszawa

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 15.02.2022
Aktualizacja: 11.01.2023