Miasta Warmii i Mazur dołączają do Pogromców Marnowania Jedzenia

Jeden z najpiękniejszych regionów Polski dołącza do inicjatywy niemarnowania żywności. Od teraz mieszkańcy Warmii i Mazur mogą korzystać z Too Good To Go. W ramach aplikacji czekają paczki – niespodzianki. Pojawiają się na skutek wystąpienia nadwyżek w olsztyńskich restauracjach, elbląskich kawiarniach czy regionalnych sklepach i cukierniach. Wszystko po to, aby uratować pełnowartościowe posiłki przed zmarnowaniem.

Wśród rekordowej ilości ponad 40 miejsc, które stały się częścią społeczności Too Good To Go znalazły się Ranczo w Dolinie – Hotel Kopczyński, Moja Bawaria, Mazurska Manufaktura Sklep Firmowy, Ori Sushi, Piekarnia Tyrolska, Piekarnia Raszczyk, Grycan, House Cafe Olsztyn, Piekarnia Raszczyk, ale bulwa!, Coffee Station. Dodatkowo Kawiarnia Kofik, Vegan Spot, Amore mio pizza&grill, Fit King, Złoty Klucz, Zdrowa Żywność Zieleniak, Green, Chrupiąca Skórka, BoNoBo kuchnia roślinna, Prosta 38 Restaurant, Bistro AL NUMERO 15, Ciastkarnia Elżbieta i Piotr Panek, Nie Na Żarty, Browar Chmury, a także sieci Carrefour, Pizza Hut, Costa Coffee, Grycan czy BP.

Olsztyn zrobił i robi wiele, aby zarażać ideą niemarnowania żywności. Od lat mieszkańcy aktywnie przekazują nadwyżkową żywność do działającej w mieście lodówki foodsharingowej w Schronisku dla Bezdomnych. Jadłodzielnia funkcjonuje również w Elblągu czy Ełku. Prężnie działający olsztyński Bank Żywności współpracuje z dużymi sieciami handlowymi, które regularnie przekazują nadwyżki żywności. To jednak nie koniec. Z myślą o najmłodszych powstał edukacyjny program „Pomarańczowa szkoła”. Ma na celu zaszczepienie w nich zachowań proekologicznych z naciskiem na niemarnowanie żywności. W ramach lokalnych inicjatyw uruchomiono również Kuźnię Społeczną. Bezrobotni mogą szkolić się tam z zakresu przeciwdziałania marnowaniu żywności w duchu zero waste. W Elblągu wielokrotnie odbywały się warsztaty czy Marsz Żywności.

Too Good To Go w nowym regionie

Z końcem kwietnia poszerza się wachlarz możliwości, z których mogą korzystać Pogromcy Marnowania Żywności. W regionie zainauguruje Too Good To Go, dając szansę na uratowanie wielu smacznych posiłków. To narzędzie dla każdego posiadacza smartfona łączące mieszkańców miasta i okolic z ulubionymi miejscami. Te na koniec dnia przygotują paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością. Aplikacja pomaga nie tylko zagospodarować nadwyżkę jedzenia, ale również wspiera branżę gastronomiczną, która wciąż znajduje się w ciężkiej sytuacji. Warmia i Mazury są kolejnymi punktami na mapie Polski, które dołączają do rewolucji w niemarnowaniu.

Ogromna radość w naszym zespole, bowiem Too Good To Go od teraz dostępne jest również w regionie krainy wielkich jezior. Oznacza to, że rośniemy w siłę i zrobimy wiele dobrego dla idei niemarnowania żywności. Jestem szczęśliwa, że mieszkańcy Olsztyna, Elbląga, Szczytna, Mrągowa, Iławy, Pasłęka, Tomaszkowa, Kurzętnika, Ostródy, Rzecznej, Ełku, Rączek, Olsztynka, Giżycka są tak bardzo zorientowani proekologicznie. To wieszczy ogromny sukces w tym regionie. Wiem, że razem uratujemy tony pysznego jedzenia i zaoszczędzimy emisję ogromnych ilości CO2 do atmosfery. – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.