Minister zdrowia: Ewentualne obostrzenia obejmą te same branże, co poprzednio

Udostępnij artykuł
Jeżeli odsetek zaszczepionych nie będzie na wystarczającym poziomie, to w oczywisty sposób musimy liczyć się z konsekwencjami, takimi, z jakimi mieliśmy do czynienia do tej pory. Czyli obostrzeniami, blokowaniem pewnych branż – powiedział Adam Niedzielski podczas środowej konferencji w Białymstoku.

Jak zapewnił minister zdrowia, aktualna liczba zakażeń absolutnie nie daje uprawnień do wprowadzenia obostrzeń. Nie budzi też ogromnego niepokoju, ale trzeba zwrócić uwagę na to, że mamy tendencję wzrostową.

Podtrzymuje deklarację, że te tereny, gdzie jest niski poziom zaszczepienia, będą w pierwszej kolejności podlegały wprowadzaniu obostrzeń. Chodzi o Podkarpacie, województwo lubelskie, podlaskie i warmińsko-mazurskie. Odpowiedzialność mieszkańców to już nie tylko odpowiedzialność za własne zdrowie, ale też za powodzenie społeczno-gospodarcze tych regionów. Tam jest większe ryzyko transmisji koronawirusa. Szczepienie jest skuteczną metodą chronienia przede wszystkim przed ciężkim przebiegiem. – powiedział Adam Niedzielski.

W kontekście wprowadzania obostrzeń miałaby zostać zastosowana taka sama sekwencja, z którą mieliśmy do czynienia wcześniej. O pierwszych restrykcjach będzie można mówić w przypadku przekroczenia 1000 przypadków dziennie w skali kraju. Ograniczenia w pierwszej kolejności mają dotyczyć regionów z najniższą liczbą zaszczepionych.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 05.08.2021
Aktualizacja: 05.08.2021