Czy wino i deser to dobra para? Przy odpowiednim połączeniu – doskonała. O tym, jakie pomysły mają na to profesjonaliści, będzie szansa przekonać się podczas Mistrzostw Wine + Dessert. Finał odbędzie się 11 czerwca w Hotelu Tobaco w Łodzi.
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zaprasza do udziału w konkursie, w którym dwuosobowe zespoły złożone z profesjonalnego cukiernika, a także sommeliera mają za zadanie stworzyć idealne połączenie deseru z winem.
Konkurs ma dwa etapy. W ramach kwalifikacji zespoły wysyłają zgłoszenia z nazwą i opisem deseru popartym prezentacją, filmem lub zdjęciem, a także propozycją odpowiedniego wina. Jury konkursu wybierze 15 najlepszych propozycji. Ich autorzy zawalczą o zwycięstwo 11 czerwca w hotelu Tobaco w Łodzi.
Drużyny sommelierów i cukierników będą przygotowywać i prezentować przed publicznością swoje desery i uzasadniać dobór wina do dania. Ośmioosobowe jury oceni prace konkursowe biorąc pod uwagę m.in. estetykę deseru, połączenie wyglądu, zapachu i smaku wina i deseru, a także jakość prezentacji. Nagrodzone będą trzy drużyny. Dodatkowo zwycięski zespół będzie miał szansę wystąpić w międzynarodowym finale konkursu w Tokaju.
Chęć udziału w Mistrzostwach należy zgłaszać do 28 marca pod linkiem zgłoszenia. Formularze z opisem deseru i propozycją wina będą przyjmowane do 11 kwietnia. Szczegóły konkursu znajdują się pod linkiem regulamin, a wszelkie pytania można przesyłać na adres: deseriwino@gmail.com.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.