Ostatni tydzień Restaurant Week

Udostępnij artykuł
To już ostatni tydzień Festiwalu Restaurant Week. Ci, którzy nie mieli okazji wybrać się do restauracji, mają jeszcze szansę. Rezerwacje trwają do najbliższej soboty (2 października) w aplikacji (app.rclb.pl) i na RestaurantWeek.pl. W cenie 59 zł na gości czeka trzydaniowe menu #Spozakarty wraz z festiwalowym koktajlem.
Ostatnia szansa na zamówienie

Jesienna edycja Restaurant Week potrwa do 3 października. Specjalnie na festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty

Niewinni Czarodzieje

W festiwalowym menu czeka na Ciebie m.in. wołowina z truflą i kizami; kaczka, węgorz z foie gras z musem z pietruszki i dymem czereśniowym. Na deser owoce – pomarańcza i marakuja ze śmietanową nutą.

Czarne Czerwone Złote

W ofercie znajdziesz ponad 70 najlepszych, wybranych osobiście, niemieckich win. Od tego roku z restauracją współpracuje szef Paweł Rosiński. Specjalnie na festiwal przygotował pâté z soczewicy w cieście francuskim z culis malinowym oraz pieczonym orzechem laskowym; policzek z mangalicy w sosie winnym z gratin z dyni z musem z pietruszki czy w opcji wege stek z dyni z musem z pietruszki i rydzami w emulsji tymiankowej. Słodkim zakończeniem uczty w wersji A i B będzie korzenny crème brulèe z owocami leśnymi.

Le Cedre 61

W festiwalowym menu czeka na Ciebie m.in. hudra labneh, czyli duszona cukinia i pieczarki z sosem jogurtowym, kolendrą i kaszą burgul. W opcji mięsnej skosztują kofty belsanyeh – kotlety z mielonej jagnięciny, zapiekane z ziemniakami i warzywami, z sosem pomidorowym i ryżem basmati. Słodkim zakończeniem w opcji wege jest baklawa, natomiast w wersji mięsnej ousmallieh, czyli ciasto nitkowe z kremem budyniowym z syropem różanym, pistacje.

Impresja

Podczas Restaurant Week na gości czekają tu policzki wieprzowe, z emulsją grzybową, purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchwią. Miłośnicy zielonego menu zjedzą z kolei buraka w cieście francuskim, z musem pieczarkowym, purée z jabłka i pieczonego czosnku.

Meze by Teo Vafidis and Sons

Podczas Festiwalu na telarzach znajdziemy m.in. pastę meze z oliwkami i pieczywem Pita, grillowanego bakłażana, cukinię oraz pomidora wraz z serem halloumi w aromatycznej glazurze balsamicznej. Na deser aromatyczne ciasto pomarańczowe.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji app.rclb.pl oraz na stronie RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 29.09.2021
Aktualizacja: 29.09.2021