Po 200 latach do opactwa Grimbergen powraca warzenie piwa

Udostępnij artykuł
Nowy, wybudowany zgodnie z najnowszą technologią browar w opactwie Grimbergen w Belgii łączy prawie 900-letnią tradycję piwowarską z najlepszymi światowymi metodami warzenia piwa. Tym samym otwiera on nowy rozdział w belgijskim piwowarstwie.

Innowacyjny browar w słynnym opactwie Grimbergen, niedaleko Brukseli, w Belgii, otwiera dla znanej marki, nowy rozdział w historii belgijskiego piwa.

Wzniesiono go w miejscu, gdzie blisko 900 lat temu założono opactwo Grimbergen. Warzenie piwa powróci tam po 200 latach. Tradycja została przerwana po zniszczeniach budynków w czasie rewolucji francuskiej.

Browar opactwa stanie się centrum innowacji, a także miejscem, w którym wielowiekowa wiedza o warzeniu piwa zaczerpnięta ze starych ksiąg biblioteki opactwa połączy się z nowoczesną technologią. Wszystko po to, aby tworzyć unikalne, limitowane warianty wyjątkowych piw premium.

Z tej okazji marka przygotowała trzy nowe piwa: Grimbergen Magnum Opus Brut Beer, Ignis Quadruple i Astrum Pale Ale.

To zaszczyt być tutaj, na początku kolejnego rozdziału w historii marki Grimbergen i przyczynić się do wzbogacenia tradycji belgijskiego piwa na przyszłość – powiedział podczas otwarcia browaru w opactwie Cees ‘t Hart, CEO Grupy Carlsberg, która jest globalnym licencjobiorcą marki Grimbergen. – Piwo Grimbergen jest w centrum naszego rosnącego portfolio piw kraftowych i specjalności,  i ma wpływ na silny dwucyfrowy wzrost, jaki obserwujemy w tej kategorii. Nowy browar w opactwie to dla nas ważny krok w kierunku dalszego rozwoju specjalności piwnych, aby sprostać ich rosnącemu popytowi na świecie. Wierzymy, że ten piękny, nowy browar zabierze piwoszy z całego świata w niesamowitą podróż odkrywania smaków – dodaje Cees ‘t Hart.

O powstaniu nowego browaru

Browar został zbudowany w ramach współpracy pomiędzy opactwem a Grupą Carlsberg. Ojciec Karel Stautemas, przeor opactwa, odegrał kluczową rolę w powstaniu nowego obiektu i dołączył do zespołu piwowarów jako Piwowar Opactwa i razem z innymi braćmi kontynuować będzie spuściznę warzenia piwa w klasztorze.   

Nowy mikrobrowar to miejsce, w którym chcemy wskrzesić dawne tradycje. Tak jak nasz symbol Feniksa – zawsze mamy siłę, by się odradzać, ale też dodawać nowe, świeże spojrzenie. Chcemy łączyć nasze prawie dziewięciowiekowe doświadczenie z innowacyjnością. Myślę, że nasz browar pozwoli nam na odkrywanie i eksperymentowanie z piwnymi stylami i składnikami w kreatywny sposóbmówi ojciec Karel Stautemas.   

Ojciec Karel łączy codzienne życie klasztorne z prowadzeniem browaru opactwa, wspierając mistrza piwowara Marca-Antoine’a Sochona, który również był mocno zaangażowany w powstanie nowego browaru. 28-letni Marc-Antoine, „cudowne dziecko” z Francji, rozpoczął warzenie piwa w garażu swoich rodziców, a następnie studiował winiarstwo i piwowarstwo.  

W browarze opactwa Grimbergen znajduje się również bar i restauracja, gdzie goście mogą delektować się bogatym asortymentem piw i łączyć je z daniami szefa kuchni restauracji Fenikshof. Jeszcze w tym roku Grimbergen otworzy również Brewery Experience Center (centrum doświadczania warzelnictwa). Odwiedzający będą mogli poznać bogate dziedzictwo piwa Grimbergen oraz poczuć magię stojącą za jego innowacyjnością.

Więcej informacji, zdjęcia i filmy nt. browaru opactwa Grimbergen oraz piw marki Grimbergen znajdują się na stronie www.grimbergen.com.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE kwiecień – maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 09.06.2021
Aktualizacja: 09.06.2021