Kto już kiedyś był we Włoszech wie, jak różnorodny jest ten kraj. Zwłaszcza w miastach widać, jak antyczna kultura zderza się z dzisiejszym stylem życia i nowoczesną architekturą. Tę różnorodność widać także w krajobrazach – od wspaniałych skalnych ścian Dolomitów na północy po słoneczne piaszczyste plaże Kalabrii, które toną w turkusie wód Morza Śródziemnego. Także pod względem kulinarnym Włochy mają wiele do zaoferowania w każdym ze swoich interesujących regionów, które dały nazwy lokalnym specjalnościom, tak jak Neapol, Parma, Bolonia, Genua i wiele, wiele innych.
Ale Włochy można też podzielić na inne smakowe regiony – kawowe, bo w swojej ojczyźnie espresso pite jest inaczej w praktycznie każdym zakątku kraju. Jak? Odzwierciedla to wyjątkowa różnorodność produktów marki Alfredo Espresso. To, co na pierwszy rzut oka wygląda na siedem osobnych mieszanek, odpowiada mianowicie autentycznej podróży smakowej przez ojczyznę espresso. Każdy z palonych gatunków kawy, reprezentuje swoim charakterem i smakiem inne włoskie miasto i stanowi osobną stację na trasie smakowej podróży. Oferta Alfredo Espresso to zaproszenie do odbycia kawowej wyprawy i zapoznania się ze specjałami każdego z malowniczych regionów Włoch.
Alfredo Espresso jak żadna inna marka, łączy oryginalną włoską sztukę palenia kawy z niemieckimi wymaganiami jakości jej producenta- firmy J.J. Darboven o ponad 150-letniej historii. Głównym elementem portfolio tej marki jest siedem wyjątkowych, palonych z dedykacją do espresso kaw, które stanowią przekrój najważniejszych regionów espresso we Włoszech i cieszą od lat podniebienia miłośników kawy w całej Europie. Pasja spotyka się tu z precyzją – czyli łączy się to, co z dwóch światów najlepsze. I dokładnie to można wyczuć w każdym z produktów tej kawowej marki.
Do tego dochodzi oczywiście bogaty asortyment akcesoriów i materiałów promocyjnych dla kanału HoReCa oraz koncept kapsułek Alfredo Espresso idealnych np. do pokojów hotelowych.
Życzymy przyjemności przy odkrywaniu bogatego świata produktów Alfredo Espresso!
Smak, jak wiadomo, jest kwestią gustu. Ale wykreowanie espresso odpowiedniego dla każdego smakosza– to jest zadanie dla naszych doświadczonych roasterów. Od owocowo-łagodnego do intensywnie-korzennego, od zrównoważonego do mocnego, od charakternego po elegancki. Asortyment Alfredo Espresso zaspokoi każde kubki smakowe. Zapoznajcie się z każdym z naszych siedmiu fascynujących gatunków espresso i znajdźcie odpowiedź na pytanie, jaki smak najlepiej trafia w gusta wasze i waszych klientów.
Alfredo Espresso Primus Omnium
Mediolański arystokrata
W prawie każdej rodzinie znajdzie się zawsze ktoś, kto dzięki swoim wyjątkowym cechom wybija się ponad pozostałych jej członków. W rodzinie Alfredo Espresso jest to Primus Omnium z Mediolanu. Swoją nazwę, którą tłumaczy się jako „pierwszy ze wszystkich”, zawdzięcza wyjątkowo zrównoważonemu smakowi. Żadne inne espresso z rodziny Alfredo Espresso nie ma tak intensywnego aromatu, jak Primus Omnium. Nic też dziwnego, bo jako jedyne składa się w 100% z szlachetnych południowoamerykańskich ziaren arabiki. One z natury zawierają niewiele goryczki, naszym mistrzom palenia udało się jednak wydobyć z nich wspaniałe korzenne aromaty oraz mocniejsze nuty lukrecji i świeżo pieczonej skórki chleba.
Przy całej swojej intensywności Primus Omnium nigdy nie traci elegancji – na podniebieniu czujemy lekką słodycz, która wspaniale jednoczy się w całość z subtelną kwaskowatą nutą. Ale zwieńczeniem każdej porcji tej kawy jest jednak łagodnie orzechowe zakończenie. Stylowe, kultywowane z klasą, dokładnie takie espresso kochają mieszkańcy północno-włoskiej stolicy mody. Dzięki swojemu wspaniałemu smakowi Primus Omnium zawsze spełnia nawet najwyższe wymagania.
Alfredo Espresso Tipo Bar
Cudownie florencka
Alfredo Espresso Tipo Bar jest, jeśli chodzi o smak, młodszym bratem odmiany Super Bar. Młodszym dlatego, bo w porównaniu z Super Bar nie jest tak mocne, ale bardziej eleganckie i wytworne. Oba espresso łączy treściwe body, duże zrównoważenie i bliskość geograficzna. Ojczyzną Tipo Bar jest Florencja, która leży zaledwie parę kilometrów od Bolonii, ojczyzny mieszanki Super Bar.
Cecha, która w przypadku Alfredo Espresso Tipo Bar najbardziej się wyróżnia, to z pewnością jego pełne, bogate body. Ala także jego wspaniale uchwycony balans delikatnej, prawie niewyczuwalnej kwasowości i lekkiej goryczki gwarantujące smak espresso na najwyższym poziomie. Miłośnicy espresso będą ponadto cenić jego wykwintny, intensywny aromat, który po części składa się z dymnych nut, ale niesie też w sobie przyjemną słodycz. No i jak przystało na espresso z tak eleganckiego miasta, jakim jest Florencja, mieszanka Tipo Bar ma też oczywiście uwodzicielsko elastyczną, jasną cremę.
Alfredo Espresso Super Bar
Miłość z Bolonii
Alfredo Espresso Super Bar pochodzi z Bolonii, miasta, w którym osobiście uczyliśmy się trudnej sztuki palenia kawy. W związku z tym, właśnie to espresso jest hołdem dla naszych włoskich mistrzów. Ciemny stopień palenia kawy praktykuje się tutaj od pokoleń. Dzięki temu mieszanka Super Bar jest szczególnie rasowa, mocna i aromatyczna. Swój intensywny smak zawdzięcza, obok palenia, także prawie równym proporcjom mieszanki ziaren robusty i arabiki. Z każdym łykiem przenoszone są na język aromaty ciemnej gorzkiej czekolady i świeżej skórki chleba, które dopełnia po chwili delikatna słodycz. Jednocześnie to espresso przekonuje nas do siebie niespodziewanie harmonijną równowagą i wyjątkowo pełnym smakiem, którego możemy się domyślać już w chwili podania espresso, dzięki jego elastycznej cremie.
Super Bar jest do dzisiaj jednym z naszych najbardziej popularnych gatunków Alfredo Espresso i uważany jest za symbol smaku espresso – i nic w tym dziwnego. Jego domem jest Bolonia, miasto znane z wielu kulinarnych przysmaków. A czym można by zakończyć wspaniały włoski posiłek, jak nie filiżanką espresso ze stolicy cucina Italiana?
Alfredo Espresso Cremazzurro
Namiętność z Palermo
Alfredo Espresso Cremazzurro jest jak sama stolica Sycylii – żywe, intensywne, rustykalne. To dokładne przeciwieństwo harmonijnego, eleganckiego espresso z północy. Cremazzurro to espresso z charakterem. W przeciwieństwie do innych naszych odmian, Cremazzurro robione jest w 100% z ziaren robusty. To właśnie one nadają mu szczególny, pełny i pikantny, niemal tytoniowy smak, ze słodyczą przypominającą półsłodką czekoladę. Ale przede wszystkim Cremazzurro wyróżnia się solidną, delikatnie porowatą cremą, na której można niemalże oprzeć łyżkę do espresso. Naturalnie, to właśnie ta crema nadaje tej wyjątkowej kawie espresso jej unikatową nazwę.
Cremazzurro to doskonałe espresso dla osób, które na południu Włoch czują się jak u siebie w domu i które cenią Sycylię i Kalabrię za ten sam charakter, jaki ma to espresso – może trochę surowe, ale bardzo ciepłe.
Alfredo Espresso Caffè
Tajemnicze jak Wenecja
Połączonie caffè creme i espresso
Alfredo Espresso Caffè ma swoją smakową ojczyznę w Wenecji, mieście unikatowym. Tak jak to miasto, sama Caffè jest wyjątkowym espresso, jest tak pełne i perfekcyjnie zbalansowane, jak żadne inne. Z drugiej zaś strony Caffè jest jedyną kawą z rodziny Alfredo Espresso, która nie tylko daje wspaniałe espresso, ale nadaje się też znakomicie do przegotowania przepysznej caffè creme. A więc otrzymujemy pełną perfekcję, zarówno jeśli chcemy pić smaki Italii małymi łyczkami, jak również gdy pijemy tę kawę w większej filiżance. Smak po prostu zwala z nóg, Wydaje się, że w przypadku Caffè zgadza się wszystko, pełne body, lekko korzenny smak i przyjemna kwasowość – dopełniona lekką, naturalną słodyczą z aromatami migdała i słodu.
Oto tajemnica tego wyjątkowego smakowego przeżycia – wyrafinowana mieszanka z ziaren robusty i arabiki. Tym samym Wenecja oprócz rejsu gondolą i karnawału ma kolejną atrakcję do zaoferowania- wyjątkowe espresso, które zdoła uwieść prawdopodobnie każdego. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie trzeba nawet jechać do Włoch, by to wszystko poczuć.
Alfredo Espresso Futuro
Zrównoważony smak Turynu
Alfredo Espresso Futuro jest nowoczesnym espresso, które prezentuje się tak, jak swoje ojczyste miasto, Turyn – silnie i z pełnią wyrazu. Jednak nie tylko jego smak pozostawia nad wyraz pozytywne wrażenie, ale także jego skład- mieszanka ziaren arabiki i robusty, pochodzących wyłącznie z plantacji certyfikowanych znakiem Fairtrade. Wszystko po to, by plantatorzy kawy w krajach jej pochodzenia mieli możliwość godnego życia i inwestowania w swoją pewną przyszłość.
Inwestycja w filiżankę Alfredo Espresso Futuro opłaca się już od pierwszego łyku. Jego smak wyróżnia się lekką słodyczą, która niesiona jest przez aromaty słodu oraz delikatnej nuty czekolady i marcepanu. Stosunek owocowej kwaskowatości i delikatnych przypraw jest w przypadku Futuro szczególnie przyjemnie zrównoważony. Jego body pozostawia w ustach kremowe, stosunkowo silne wrażenie, które zamyka orzech laskowy. Optycznie espresso to przekonuje do siebie piękną, solidną cremą.
Futuro zachwyca więc w ten sam sposób, co stolica Piemontu – uwodzicielskim wyglądem, potem czarującym charakterem i dużą porcją północnowłoskiej klasy.
Alfredo Espresso Decaffeinato
Rzymski styl o każdej porze dnia i nocy
Lekko i beztrosko– te słowa opisują nie tylko styl życia we włoskiej stolicy, ale także to, jakie espresso pija się tutaj najchętniej. Alfredo Espresso Decaffeinato jest uosobieniem tych cech jak żadne inne. I mimo, że nie zawiera kofeiny, to ma w sobie wszystko, co decyduje o naprawdę dobrym espresso.
W Decaffeinato udział ziaren arabiki jest znacznie większy niż robusty. Dzięki temu smakowo skłania się raczej w stronę lekkiej kwasowości, która wraz z delikatną słodyczą i prawie niewyczuwalną goryczką tworzą szczególnie harmonijne końcowe wrażenie. Body Decaffeinato jest lekko zredukowane, ale w ustach kremowe i przyjemne. Delikatne aromaty lukrecji i jabłka pieszczą podniebienie i podkreślają nieporównywalną lekkość tego espresso.
Razem wziąwszy, Decaffeinato jest nadzwyczaj lekkim espresso, które smakuje przy każdej okazji i o każdej porze dnia– daje więc możliwość maksymalnej spontaniczności. To dokładnie to, co lubią Rzymianie- picie kawy do śniadania, po południu na spotkaniu z przyjaciółmi, wieczorem po kolacji – i kiedy tylko jeszcze przyjdzie ochota na dobre espresso.
AKCESORIA ALFREDO ESPRESSO
Porcelana, słodkie dodatki i materiały promocyjne
Alfredo Espresso zapewnia bogactwo i najwyższą jakość zarówno w kwestii samej kawy, jak i pod względem jej profesjonalego serwowania. Dostarczamy klientom z branży gastronomicznej nie tylko doskonałe espresso, ale również wszystko to, czego potrzebują, by zaprezentować je w atrakcyjny i przemyślany sposób w każdej restauracji, kawiarni czy hotelu.
Zaletą jest niewątpliwie również, iż oferujemy doskonałe espresso oraz wysokiej klasy, stylowo oznakowane dodatki, takie jak naczynia, ciasteczka i czekoladki z jednego źródła, co zapewnia wysoką rozpoznawalność marki i spójność. Dzięki przykuwającemu uwagę brandingowi miłośnicy Alfredo Espresso mogą w mgnieniu oka odkryć lokale serwujące ich ulubione espresso. Akcesoria i materiały promocyjne są ponadczasowe i uniwersalne, od lat spotykają się one z uznaniem zarówno gastronomów, jak i konsumentów. Nasza oferta dodatkowego wyposażenia jest stale poszerzana i zawsze odpowiada panującym w danej chwili trendom.
Akcesoria są tak zróżnicowane, jak gama espresso – z gustownymi filiżankami, logowanymi, pojedynczymi porcjami cukru, ciasteczkami, czekoladkami serwowanymi przy każdej filiżance, Alfredo Espresso robi dobre wrażenie jeszcze przed pierwszym łykiem. To pierwsze wrażenie można dowolnie rozszerzyć o nowoczesne koszulki i zapaski dla baristów, menu na stoliki, standy z napojami sezonowymi, szeroką gamę ekspozytorów, czy nawet parasole do restauracyjnych ogródków.
Znane i cenione na rynku Alfredo Espresso łączy w sobie dziedzictwo włoskiej kultury przyrządzania kawy z radością płynącą z jej spożycia.
To marka, która od lat zbliża do siebie ludzi, niosąc ze sobą obok perfekcyjnej kompozycji smaku aromatu ogromną dawkę pogodnego stosunku do życia.
Spożywanie prawdziwie włoskiej kawy staje się niepowtarzalną okazją do celebrowania wspólnych chwil z przyjaciółmi. Zaproś Gości Twojego lokalu do słonecznych, południowych regionów Włoch. To okazja na oddech w codziennym rytmie dynamicznego, nowoczesnego miasta i oddanie się „dolce far niente”- słodkiemu lenistwu we włoskim stylu.
Więcej o marce Alfredo Espresso znajduje się tutaj
Zapraszamy do współpracy
https://professional.darboven.com/pl-pl
Artykuł powstał we współpracy z firmą J.J. Darboven
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.