Można zaoszczędzić także przy wyborze profesjonalnych czyściw. – Powszechne jest używanie w kuchniach ściereczek tekstylnych. Są one wykorzystywane dosłownie do wszystkiego – od wycierania rąk, narzędzi i powierzchni po przenoszenie gorących naczyń. Wielokrotne stosowanie jednej ściereczki do różnych zadań i powierzchni zwiększa ryzyko przenoszenia zakażeń i obniża higienę. Dlatego polecamy profesjonalne produkty dedykowane do różnych zadań, np. czyściwa papierowe jednorazowego użytku do wycierania rąk, które zapewniają maksimum higieny, czyściwa non-woven o zwiększonych zdolnościach izolacyjnych do przenoszenia gorących naczyń czy czyściwa w systemie czterech kolorów, przeznaczone do czyszczenia różnych powierzchni, by zapobiec ryzyku przenoszenia zakażeń – wymienia Katarzyna Szczęsna, product & market manager w SCA Hygiene Products Sp. z o.o.
Artur Pieniążek, członek zarządu Werner & Mertz twierdzi, że podstawowym problemem branży jest niewiedza, jakie korzyści i oszczędności niesie za sobą stosowanie preparatów i sprzętów profesjonalnych. Z punktu widzenia hotelarzy środki chemiczne to konieczność i nie przywiązuje się do nich tak dużej wagi, jak do wystroju wnętrz czy wyposażenia obiektu.