Restauracja Gardens by Fort z nowym menu

Udostępnij artykuł
Restauracja serwuje swoim gościom autorską kuchnię. Lokal znajduje się w Forcie Mokotów, przy ulicy Racławickiej 99. Swoich pierwszych gości przyjął we wrześniu.

Międzynarodowa kuchnia

W Gardens by Fort na gości czekają dania kuchni międzynarodowej inspirowanej różnymi zakątkami świata w tym głównie Azją. Szef kuchni – Kamil Rabczyński – dba o podniebienia odwiedzających restaurację, proponując im ciekawe i urozmaicone menu. Z autorskich przystawek szef poleca m.in. tatar z tuńczyka z kawiorem z marakui oraz bao z kaczką. Z dań głównych przegrzebki z boczniaka i jagnięcinę. W propozycjach deserów warto sięgnąć po nowo wprowadzone jesienne jabłko w trzech odsłonach (jabłko prażone; karmelizowane jabłko ze śliwką; mini tarte tatin z kremem waniliowym i miętową żelką) czy parfait z karmelem i czekoladą. W restauracji serwowane są także autorskie drinki.

Nowe dania w karcie to: stek z tuńczyka, przegrzebki z boczniaków, bao z kaczką czy jabłka w trzech odsłonach na deser.

Słuchamy tego, co mówią nasi goście i staramy się wychodzić naprzeciw ich oczekiwaniom, stąd nowe pozycje w menu Gardens by Fort. Nasz deser ‘Jabłko w trzech odsłonach’ powstał tak naprawdę trochę przypadkowo. Chciałem pokazać, na ile sposobów można serwować jabłka, które nie będą klasyczną szarlotką z lodami. Okazało się, że każda wersja jest na tyle dobra, że wszystkie trzy pozycje serwujemy gościom, jako ‘Jabłko w trzech odsłonach’ – mówi szef kuchni Kamil Rabczyński.

Wyjątkowa przestrzeń

Budynek stanowi część Fortu Mokotów, który został wybudowany jako element carskich fortyfikacji, a dziś jest zieloną enklawą w sercu Mokotowa. Wnętrze restauracji utrzymano w stylu industrialnym. Możemy tam znaleźć dużo metalu, drewna, szkła oraz ceglanych ścian, które tworzą niepowtarzalny klimat.  Charakter miejsca podkreśla roślinność, która wypełnia wnętrze restauracji.

Grand Opening

Gardens by Fort rozpoczęło swoją działalność na początku września, ale oficjalnie otwarcie miało miejsce 7 października. Zaproszeni goście mogli spróbować popisowych dań szefa kuchni, autorskich drinków, jak również zobaczyć restaurację w zupełnie nowej odsłonie z mnóstwem zieleni, która jest jej nieodłącznym elementem. Wydarzenie uświetnił koncert Baranovskiego w sąsiadującej z restauracją przestrzeni eventowej B’Fort.

Miejsce na co dzień i na specjalne okazje

Restauracja Gardens by Fort to także miejsce, gdzie można organizować wydarzenia specjalne takie jak kolacje biznesowe, spotkania firmowe czy rodzinne. Przestrzeń oferuje 80 miejsc w sali głównej i 30 miejsc w Sali VIP. Dodatkowo w sezonie wiosenno-letnim do dyspozycji gości jest taras o powierzchni 200 m kw. oraz ogrodów. Dla większych wydarzeń dedykowany jest B’Fort, miejsce które posiada prawie 400 m kw. do dowolnej aranżacji oraz taras o powierzchni 260 m kw. Dopełnieniem każdego wydarzenia będzie z pewnością cały teren Fortu Mokotów, który wyróżnia niepowtarzalna architektura i otaczająca go zieleń.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 03.11.2021
Aktualizacja: 03.11.2021