Restauracja Nova Wola z jesiennym menu

Udostępnij artykuł

Nova Wola, restauracja zlokalizowana na pierwszym piętrze hotelu Crowne Plaza Warsaw – The HUB w Warszawie zaprezentowała swoje sezonowe nowości. Do karty na dobre wkroczyła jesień, niosąc za sobą m.in. rozgrzewające dania oraz selekcję mięs i ryb.

Dorsz w cieście piwnym z puree z groszku - fot. Nova Wola

Otwarta pod koniec 2021 roku warszawska restauracja Nova Wola proponuje gościom autentyczną polską kuchnię w nowoczesnej odsłonie. Dania bazują wyłącznie na najwyższej jakości składnikach pochodzących od lokalnych dostawców. Odpowiada za nie Paweł Suchenek, szef kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem. 

Regularnie zmieniające się menu w naszej restauracji to już tradycja. Dostosowujemy je do pór roku, chętnie wykorzystując sezonowe produkty i to, co każda z nich oferuje. Tym razem w karcie znajdziemy więcej jesiennych propozycji – rozgrzewających, o bogatym smaku, idealnych na chłodniejsze dni. Jak zwykle nie zabraknie również dań nawiązujących do kuchni staropolskiej – mówi Paweł Suchenek, szef kuchni w restauracji Nova Wola.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE wrzesień-październik 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Nowości Gastronomiczne

Dania inspirowane jesienią

Wśród nowych propozycji restauracji Nova Wola znalazły się zarówno pozycje skierowane do wegetarian, jak i fanów potraw mięsnych oraz ryb.

Sałatka z pieczonego buraka z hummusem z orzechów laskowych i kozim serem, baba ziemniaczana w towarzystwie sosu grzybowego i kwaśnej śmietany oraz matjas z sałatką ziemniaczaną to apetyczne propozycje na start. Wśród nowości pojawił się także rozgrzewający krem z dyni z mlekiem kokosowym i kolendrą.

Sałatka z pieczonego buraka z humusem z orzechów laskowych i serem kozim - fot. Nova Wola

Na dania główne szef kuchni Paweł Suchenek serwuje mięsa – udko kaczki confit z ziemniaczanym purée i burakami podane z sosem z czarnej porzeczki oraz delikatny sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym i sałatką ziemniaczaną. W karcie nie mogło zabraknąć ryb, w które obfituje tradycyjna i regionalna kuchnia polska. Mowa o dorszu w cieście piwnym serwowanym z purée z groszku, sosem tatarskim i frytkami. Dla amatorów dań bezmięsnych przygotowano natomiast kulebiak z grzybami i soczewicą z sosem z duszonych porów i pomidorami. Na deser szef kuchni proponuje złoty orzech z sosem porzeczkowym oraz torcik malinowo-bezowy.

W nowym menu nie zabrakło także sezonowej wkładki, w której pierwsze skrzypce gra dynia. Goście Novej Woli mogą skosztować m.in. carpaccio z sarny z sosem z czarnej porzeczki z piklowaną dynią i jarmużem, roladek z piklowanej dyni z musem z sera koziego z pieczonymi migdałami, żurawiną i jarmużem oraz sernika dyniowego z toffi.

W karcie niezmiennie znajdują się także klasyczne dania polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu, jak m.in. tatar wołowy czy pierogi, serwowane także w większej porcji, idealnej do dzielenia się przy stole.

Złoty orzech - fot. Nova Wola

Nowości w skybarze The Roof

Znajdujący się na 21. piętrze hotelu Crowne Plaza Warsaw – the HUB, koktajlbar The Roof ponownie prezentuje gościom nowe pozycje w karcie. Tym razem autorskie koktajle inspirowane są górskimi szczytami. Goście skybaru będą mogli spróbować deserowego Mount Everest na bazie rumu, orientalnego Fudżi z marakują czy Mont Blanc o owocowym aromacie. Wśród propozycji nie zabrakło również klasyków takich jak Pornstar Martini czy wytrawne Negroni oraz opcji bezalkoholowych.

O Nova Wola

Restauracja z autentyczną polską kuchnią, bazująca na najwyższej jakości składnikach pochodzących od lokalnych dostawców. Zlokalizowana jest na pierwszym piętrze kompleksu hotelowego Crowne Plaza Warsaw – The HUB, przy Rondzie Daszyńskiego w Warszawie. Zmieniane sezonowo menu oparte jest na organicznych, świeżych surowcach oraz warzywach z ekologicznych upraw. Znajdują się w nim różnorodne potrawy, od delikatnych zup, dań z najlepszej jakości mięsa i ryb, po tradycyjne smaki cepelinów i placków ziemniaczanych. Lokalizacja idealnie sprawdza się jako miejsce zarówno niezobowiązującej kolacji z przyjaciółmi jak i przestrzeń do spotkania z partnerami biznesowymi lub wieczornej imprezy firmowej. Za restaurację odpowiada Paweł Suchenek, szef kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, które zdobywał m.in. w Szwajcarii, Belgii, Wielkiej Brytanii, Armenii czy Katarze.

Źródło: Crowne Plaza Warsaw

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Autor: Horecanet
Opublikowano: 16.11.2023
Aktualizacja: 16.11.2023