Restauracje Artura Jarczyńskiego zapraszają na dania z kurek

Kucharze warszawskich restauracji prześcigają się w tworzeniu nowych, doskonałych dań z kurkami w roli głównej. Klasyka miesza się tu z kuchnią fusion, a największymi zwycięzcami tych kulinarnych wyścigów są goście, którzy mogą napawać się doskonałym smakiem grzybów. Kurki pojawiły się w tym roku później niż zwykle, wszyscy czekają więc z tym większą niecierpliwością na popisy restauratorów.

Kurki to jedne z najczęściej występujących w polskich lasach grzybów. Niewielkie i żółte, znane są także pod nazwą pieprznik jadalny, łasiczka lub lepicha. Każdego lata możemy raczyć się nimi na różne sposoby. Obecnie królują w domowych kuchniach i menu restauracji w całej Polsce. Co w nich tak kochamy?

Restauracja Jeff’s w swoim stylu miesza tradycje różnych krajów, proponując m.in. meksykańskie tacos ze smażonymi kurkami i szpinakiem oraz burrito z kurczakiem, polane kurkowym sosem. W menu restauracji nie zabrakło również steka z rusztu z dodatkiem tych smacznych grzybów.

Warszawskie restauracje U Szwejka oraz Podwale stawiają na dobrze znaną, a wciąż pyszną klasykę. W ich sezonowym menu znajdziecie m.in. kurki w śmietanie oraz placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Szwejk zaskakuje także doskonałym połączeniem świeżych grzybów i sandacza z cytrynowym risotto.

Przepięknie zlokalizowana wśród zieleni Ogrodu Saskiego restauracja St Antonio proponuje natomiast skosztowanie grillowanego camemberta z kurkami i płatkami migdałów lub pappardelli z kurkami i polędwiczką wieprzową.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.