Restaurant Week potrwa do 31 sierpnia

[POD NASZYM PATRONATEM] Warto wybrać się na przedłużoną edycję wydarzenia i spróbować dań najwyżej ocenianych przez gości festiwalu. Przez cały sierpień topowe warszawskie restauracje zapraszają na doświadczenia restauracyjne (trzy dania w cenie 55 zł). Rezerwacje można składać w aplikacji app.rclb.pl i na stronie www.RestaurantWeek.pl.
Wakacyjne ucztowanie

W letniej odsłonie Restaurant Week bierze udział blisko 25 zwycięskich warszawskich restauracji. Można spróbować w nich dań najczęściej ocenianych przez gości festiwalu jako doskonałe. Zestaw składający się z przystawki, dania głównego i deseru dostępny jest w specjalnej, jeszcze niższej cenie 55 zł.

BOTTEGA NAPOLI

To miejsce z prawdziwą włoską kuchnią, inspirowane włoskim stylem życia, mentalnością, witalnością i gościnnością. W festiwalowym menu znajdziecie m.in. krokieta ziemniaczanego w wersji mięsnej i wege, a także pizzę margheritę i diavolę. Na deser prawdziwe, włoskie tiramisu.

CZARNE CZERWONE ZŁOTE

Czarne Czerwone Złote to WINEbar i sklep winiarski w Warszawie, w którego ofercie znajdziemy ponad 70 najlepszych, niemieckich win. Zlokalizowany w urokliwej kamienicy z XIX wieku zaprasza do skosztowania dań wprost z ręki szefa Pawła Rosińskiego. Serwowane dania idealnie pasują do wina, którego jest tu pod dostatkiem. Na talerzach znajdziemy takie pyszności jak wolno gotowana polędwiczka wieprzowa ze świni puławskiej podana z puree ziemniaczanym, młodymi warzywami oraz sosem rozmarynowym. Miłośnicy wege zjedzą tu Vege gołąbka z paloną kaszą gryczaną, warzywami, boczniakiem królewskim podany z sosem marchewkowym oraz chrustem ziemniaczanym.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE czerwiec-lipiec 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

MEZE BY TEO VAFIDIS AND SONS

Na talerzach znajdziemy m.in. grillowany ser halloumi czy tradycyjną sałatkę grecką z chrupiących warzyw. Danie główne w wersji wege to pieczone warzywa w sosie winno-pomidorowym, z dodatkiem tymianku oraz oregano, oprószone serem feta. Opcja mięsna to gyros metaxa, czyli mięso wieprzowe marynowane w autorskim sosie metaxa.

STOLICA

To restauracja zlokalizowana przy kameralnym placu Szeroki Dunaj (dawny targ warzywny z czasów przedwojennych) na warszawskim Starym Mieście. Wystrój nawiązuje akcentami do dwudziestolecia międzywojennego, wykorzystując stylistykę art nouveau. Zjemy tu potrawy kuchni polskiej w tradycyjnym oraz nowoczesnym ujęciu, a także kilka wybranych, włoskich makaronów dla wymagających. W menu wege króluje risotto z kurkami, porem i natką pietruszki podane z sałatką z rukoli i pomidorków cherry. Na miłośników mięsa czekają natomiast żeberka wieprzowe w sosie z wędzonej śliwki. Podane na pieczonych z ziołami ziemniakach w towarzystwie sezonowej sałatki.

BURSZTYNOWA BISTRO

To restauracja z klimatem, który tworzą polskie sery długodojrzewające: Bursztyn, Szafir i Rubin. Szef Wojciech Kaza, w ciekawy sposób wkomponowuje je do każdego z dań. Od tradycyjnych fondue czy zupy serowej aż po nowatorskie kompozycje deserowe. Co czeka na gości w ramach festiwalowego menu? Same pyszności, a wśród nich zupa serowa, szafirowy makaron tagliatelle nero z kurkami i bobem. W wersji mięsnej zjemy wołowe carpaccio z serem Bursztyn, rukolą i oliwą truflową czy poliki wołowe z bursztynowo – ziemniaczanym puree i glazurowanymi warzywami.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.